Storklubben hotar anmäla svenske CL-tränaren

Kräver – och får – ursäkt: ”Ute efter klicken”

Publicerad:
Foto: MICHAEL ERICHSEN, BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Ungerska Ferencvaros hotar med att anmäla Per Johansson till det europeiska handbollsförbundet.

Nu ber handbollstränaren klubben om ursäkt för att ha kallat alla 5000 supportrar för fascister och nazister efter Champions League-kvartsfinalen.

– Jag var ute efter den klick i publiken som satte mina spelare under press psykiskt och fysiskt, säger Johansson.

Det var efter kvartsfinalen i Champions League i Budapest på påskafton, där de regerande CL-mästarna Bukarest (med Isabelle Gulldén och Linnea Torstenson i laget) slog ut hemmalaget Ferencvaros, som rumänskornas tränare Per Johansson gick till attack mot Ferencvaros publik.

I ett mycket uppmärksammat Instagram-inlägg skrev han bland annat:

Det har varit Rumänien mot Ungern två länder som hatar varandra och ett hat som idag blev läskigt på riktigt när matchen bröts efter att Paula fått 1 liter piss i huvudet, 10 mynt och tre tändare. 5000 fascister, nazister och ultras skanderade 'Åk hem era jävla djur till zigenare och horungar'.

Upprörda ungrare

Uttalandena har gjort Ferencvaros mäkta upprörda och under torsdagen publicerade den ungerska storklubben en kommuniké på sin hemsida där man kräver att Johansson ber om ursäkt offentligt, annars kommer man att anmäla honom till det europeiska förbundet (EHF) och kräva ett rättsligt efterspel.

När Sportbladet talar med Johansson tar han också tillfället i akt att be Ferencvaros om ursäkt.

– Det är på sin plats att be handbollsklubben Ferencvaros om ursäkt. Det var aldrig min tanke att smutskasta klubben i sig. Jag var ledsen över det mina spelare utsatts för av, inte den ungerska befolkningen eller merparten av deras supportrar, utan av en klick supportrar, säger han.

– Ferencvaros hade ett jättebra arrangemang i övrigt och de har ett jättefint lag. Jag vände mig bara mot de som gjorde våra spelare illa. Men en del formuleringar var inte bra och de ångrar jag.

”Är mot all extremism”

Är det på grund av hotet om att anmäla dig till EHF som du nu ber om ursäkt?

– I min grundsyn är jag är en stark motståndare till alla form av extremism och fascism. Det backar jag inte en millimeter från. Sen var det fel att dra hela ungerska befolkningen över en kam. Men politiskt är jag en kraftig motståndare till fascism och all extremism. Den ståndpunkten har jag inte ändrat, säger Johansson med eftertryck.

– Men det var naivt av mig att i det forumet skriva det jag gjorde.

Har ursäkten med det faktum att göra att du och ni ska tillbaka till just Budapest om två veckor för att spela Final 4 i Champions League?

– Nej, egentligen inte. Den har att göra med att Ferencvaros som klubb känner sig sårad. Det var inte meningen heller. Utan det är klicken som satte våra spelare under press psykiskt och fysiskt jag var ute efter. Att skriva att det var 5000 fascister var inte korrekt för det stämmer inte, säger Johansson, som efter vårt samtal med honom på fredagsmorgonen blev officiellt klar som ny tränare för Boden nästa säsong.

Publicerad: