Kyrkans facktoppar reste business class och turistade för medlemspengar

Tunga avgångskrav efter Aftonbladets avslöjanden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ledningen för Kyrkans Akademikerförbund har flugit med business class, ätit dyrt, och turistat för medlemspengar under utlandsresor.

Nu kräver kyrkfacket i en rad stift att ledningen avgår efter Aftonbladets avslöjanden:

”Att de avgår med omedelbar verkan”, skriver styrelsen för kyrkfacket i Luleå stift.

Aftonbladet avslöjade nyligen hur ledningen slösade med medlemspengar, med bland annat dyra hotell och dyr representation med alkohol för upp till 1 500 kronor för en vinflaska, och styrelseresor till Wien och Paris.

Avgångskrav

I Aftonbladet har medarbetare riktat avgångskrav mot förbundsdirektör Vibeke Hammarström och förbundsordförande Bror Holm – och nu ansluter sig flera lokala styrelser till avgångskraven, vilket Kyrkans Tidning var först att rapportera om.

  • “Vi saknar förtroende för förbundsdirektör Vibeke Hammarström och hennes sätt att leda förbundskansliet”, skriver styrelsen för KyrkA i Västerås stift i ett brev som Aftonbladet tagit del av.

  • Även i Lundakretsen, som är den största i Sverige med 800 medlemmar, kräver styrelsen facktopparnas avgång: “Vi menar att förbundsdirektör och förbundsordförande inte längre åtnjuter det förtroendekapital som är nödvändigt att ha”, skriver styrelsen i ett brev och tar bland annat upp hur det är viktigt för förbundet att vara varsamma med det kapital man har i form av förtroende och pengar,

  • Styrelsen för KyrkA i Växjö stift konstaterar att det är nödvändigt att den som företräder förbundet åtnjuter medlemmarnas förtroende och skriver: ”Förtroendet för förbundsdirektör och förbundsordförande är mycket allvarligt skadat.”

  • Styrelsen för KyrkA i Luleå stift kräver att ledningen avgår med omedelbar verkan: ”Vi menar att förbundsdirektören och förbundsordförande inte längre åtnjuter det förtroendekapital som är nödvändigt att ha. Att de avgår med omedelbar verkan.”

  • Styrelsen för KyrkA i Linköpings stift kräver nu en oberoende utredning och skriver samtidigt: ”Vi menar att förbundsdirektör och förbundsordförande inte längre åtnjuter det förtroendekapital som är nödvändigt att ha inför den kommande avtalsrörelsen. Vårt förtroende för förbundsordförande Bror Holm är även det förbrukat...”

  • Styrelsen för KyrkA i Skara stift kräver att det görs en revision av hanteringen av förbundets ekonomi.

1 av 3 | Foto: KYRKANS AKADEMIKERFÖRBUND/DAVID LAGERLÖF
Vibeke Hammarström Kyrkans Akademikerförbund KyrkA

Dyra utlandsresor

Aftonbladets granskning visar hur styrelsen åkt på dyra utlandsresor, så kallade internat, till bland annat Wien och Paris.

Men hittills har förbundet inte redovisat varken kostnader eller program.

“Under resorna har både business class och ekonomi förekommit. För att möjliggöra arbete under flygningen är business class tillåtet enligt våra riktlinjer”, skriver Hammarström i ett mejl.

Sightseeing vid Triumfbågen

Enligt uppgift till Aftonbladet har medlemspengar bland annat gått till middag på Guide Michelin-krog, boende på boutiquehotell och konsert med filharmonikerna i Wien samt sightseeing vid Triumfbågen och Champs-Élysées i Paris.

Aftonbladet har även tagit del av inköp som ska ha gjorts med det kreditkort som Hammarström förfogar över och som bekostas av förbundet.

Det gäller bland annat flera restaurangbesök i Stockholm och Uppsala, där det dyraste gick på 7 000 kronor.

Förbundet fick en sammanställning för fyra dagar sedan och Aftonbladet begärde då att få fullständiga underlag med kvitton och få veta syfte och deltagare samt vad förbundet fått stå för.

Hittills har förbundet inte redovisat det.

”Affärshemligheter”

I samband med en representationsmiddag på restaurang Grodan på Östermalm i Stockholm tidigare i år beställde Hammarström bland annat in en flaska vin för 1500 kronor.

På notan skrev hon att det var en “Tackmiddag” och att hon var där med en “gäst”. Men hon har inte redovisat vem som hon åt med för 2 400 kronor.

“Vad gäller ifrågasättanden att namnet “gästen” inte uppgetts kan upplysas om till den som inte känner till det att detta är kutym i affärer för att inte röja affärshemligheter”, skriver hon till Aftonbladet.

Medlemmarna har betalat

Förbundet har heller inte lämnat ut några totalkostnader för Hammarströms hotellboenden eller taxiresor, där medlemmarna bland annat fått betala för att hon ska åka mellan kontoret på Östermalm och Uppsala, där hon har sitt hem.

“Det är inte ovanligt med 14 timmars arbetsdagar för förbundsdirektören och att möten slutar sent på kvällen. I enlighet med förbundets trygghetspolicy rör sig inte personal eller förtroendevalda på centralen eller dylika ställen under nattetid”, skriver Hammarström i ett mejl och menar att hon åkt taxi med flera deltagare på grund av möten och uppger att hon även åkte taxi under en period när hon brutit foten.

”Kostnaderna för transport och boende är svåra att specificera per person då dessa har gällt för flera”, skriver Hammarström.

Krismöte på förbundet

Efter Aftonbladets avslöjanden ska det nu hållas ett krismöte på förbundet.

Hammarström har kallat styrelsen för KyrkA till ett extra sammanträde på tisdag. I kallelsen går hon till attack mot en av de medarbetare som har upprörts över slöseriet med medlemspengar och skriver samtidigt: ”Just nu är det Aftonbladet som vill ha förklaringar”.

Aftonbladet ställde på måndagsförmiddagen några frågor om utgifter, utlandsresor och avgångskraven till Hammarström och förbundets kommunikatör Roland Asplund.

Fyra timmar senare återkopplade förbundsdirektören och meddelade att vi inte får svar på frågorna:

”Jag har inte möjlighet att besvara detta – vi har sammanträde till 23 minst ikväll och tisdag förbundsstyrelse.”

Lite senare återkom hon - återigen utan att svara på frågor - och meddelade att förbundet haft revision varje år och inte fått någon anmärkning i revisionsberättelserna.

Varken Hammarström eller Holm har ställt upp på intervju, trots flera förfrågningar sedan förra veckan.


PODD Så granskades facktopparna som turistade för medlemspengar

I dagens Aftonnbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Richard Aschberg om granskningen av Kyrkans akademikerförbund.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publicerad:

LÄS VIDARE