Tända ljus släpper ut lika mycket koldioxid som hela 67 000 bilar

avNicole Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tända ljus lämnar stora avtryck på miljön.

Nu varnar Miljömärkning Sverige för utsläppen som paraffinljusen bidrar till.

– Det är bråttom om vi ska kunna minska klimatutsläppen, säger Maria Forsberg, rådgivare Miljömärkning Sverige.

46 000 ton. Så många ljus använder vi svenskar varje år. Men det är inte den höga siffran som oroar Miljömärkning Sverige, utan valet av ljusen vi väljer att förbruka.

Många av ljusen vi svenskar köper innehåller nämligen miljö- och hälsofarliga ämnen. Ett sådant är paraffin som tillverkas av fossilt material och släpper ifrån sig stora mängder koldioxid som bidrar till växthuseffekten.

Men hur mycket utsläpp bidrar tända ljus till egentligen? Miljömärkning Sverige har räknat på det och resultatet är högre än vad de flesta av oss tror.

”Hoppas att butikerna tar bort paraffinljus”

Om alla ljus som förbrukades i Sverige under ett år skulle vara av stearin, så skulle det spara in utsläpp från 67 000 bilar under ett helt år. Det skriver Miljömärkning Sverige i ett pressmeddelande.

– Vi hoppas att butikerna tar bort paraffinljus, så att stearinljus blir ett enkelt förstahandsval för ännu fler svenskar, säger Maria Forsberg, rådgivare Miljömärkning Sverige.

Svanens krav innebär att ljusen ska bestå av mer än 90 % förnybar råvara. Miljömärkta ljus måste även klara krav på minimala utsläpp av miljö- och hälsoskadliga ämnen, och det är nolltolerans mot allergiframkallande dofter.

I pressmeddelandet listas svenska butikskedjor där du kan köpa miljömärkta ljus.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Koldioxid

Sverige