Så långt räcker regeringens miljardstöd för Region Uppsala

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Regeringen skjuter till tre miljarder till kollektivtrafiken.
Foto: MAGNUS JANSSON KLARIN / AFTONBLADET
Regeringen skjuter till tre miljarder till kollektivtrafiken.

På måndagen kom beskedet att regeringen skjuter till tre miljarder till landets regioner med anledning av coronakrisens effekter på kollektivtrafiken.

Pengar som kommer Region Uppsala väl till pass med tanke på att UL just nu backar närmare en miljon per dag.

En miljon om dagen, så mycket går UL back på grund av coronakrisen. Totalt räknar Region Uppsala med att förlora närmare 300 miljoner med anledning av minskat resande.

Nyligen gick också Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande ut, och krävde svar från regeringen om den utlovade ekonomiska kompensationen.

– Vi har fått vissa besked från regeringen när det gäller kompensation för minskade skatteintäkter, och kostnadsökningar kopplade till corona. Däremot har vi inga som helst besked från nationell nivå när det gäller uteblivna intäkter såsom kollektivtrafiken och riks- och regionintäkter, berättade Emilie Orring för Aftonbladet.

Foto: REGION UPPSALA
Johan Örjes (C), ordförande i Trafik och samhällsutvecklingsnämnden.

”En absolut nödvändighet”

På måndagen kom beskedet att regeringen skjuter till tre miljarder.

– Det är välkommet att regeringen i ett första steg skjuter till tre miljarder till kollektivtrafiken. Det är en absolut nödvändighet för att vi ska fortsätta upprätthålla kollektivtrafiken på ett sätt som inte innebär trängsel och ökad risk för smittspridning, säger Johan Örjes (C), ordförande i Trafik och samhällsutvecklingsnämnden.

Hur stor del av pengarna kommer att gå till Region Uppsala?
– Den exakta fördelningen av de statliga pengarna är inte klar än, den kommer att baseras på storleken biljettintäkterna i varje region. Totalt motsvarar det ungefär vad kollektivtrafiken i Sverige förlorat under tre månader, och det är väl rimligt att det blir utfallet också för region Uppsala.

Publicerad:

LÄS VIDARE