”Det var egentligen ren tur att det upptäcktes”

Proffstränaren tillbaka efter canceroperationen

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
Proffstränaren Per Lennartsson är tillbaka efter sin canceroperation
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Proffstränaren Per Lennartsson är tillbaka efter sin canceroperation

För fem veckor sedan opererades proffstränaren Per Lennartsson, 53, för prostatacancer.

Redan nu är han tillbaka i sulkyn.

– Jag tror det kommer fungera bra att smyga igång lite, säger Per Lennartsson.

Det var i mitten på januari som Per Lennartsson, med proffslicens på Eskilstuna, berättade att han hade opererats för prostatacancer.

”Man är inte så kaxig nu, men mår ändå bra”, skrev han på sin Twitter.

Nu, fem veckor efter operationen, är Lennartsson tillbaka i hetluften. På fredag ska han köra egentränade Wannabe Young på hemmabanan Eskilstuna och på söndag ska han köra egentränade Fame Boko på Mantorp.

För Trav365 berättar nu Lennartsson om cancerbeskedet, operationen, och vägen tillbaka.

”För mig var det självklart”

Proffstränarens prostatacancer upptäcktes egentligen av en slump, det när Lennartsson bestämde sig för att ta ett så kallat PSA test.

– Jag hade inga problem innan utan det var egentligen ren tur, jag gick och tog ett sådant där prov eftersom jag passerat 50 år. Provet visade höga värden och det visade sig vara cancer, berättar Per Lennartsson och fortsätter:
– Jag har ju förhoppningsvis några år framför mig så då gör man vad man kan, mycket mer än så kan man inte göra.

Per Lennartsson bestämde sig då snabbt för operation.

– För mig var det självklart att ta bort det när jag fick beskedet att jag hade cancer, även om det finns andra metoder att ta till. Jag är ju förhållandevis ung för den här sjukdomen och då vill man gärna inte gå på några alternativa behandlingar, då vill man gärna ta bort det. Man vill gärna inte låta det där ligga och gro till jag blir 65 år gammal och sedan är det för sent, utan för mig var det ett lätt beslut att ta även om det finns komplikationer på det hela, och det är sådant vi får jobba med.

”Första veckan var jobbig”

Per Lennartsson opererades för fem veckor sedan, och känner sig redan nu bättre.

– Det går väl sakta men säkert framåt, jag får smyga igång lite igen, utan att för den skull bli för ivrig. Jag har kört lite häst här hemma och det fungerar. Egentligen ska man ta längre tid på sig men man får känna sin egen kropp och jag tror det ska fungera att smyga igång lite.

Hur har tiden efter operationen varit?

– Första veckan efter operation är det jobbigt, det vet alla som genomgått det här, man blir lite sliten och så. Jag har sedan successivt ökat lite grann, och de sista tre veckorna har jag varit med i stallet och de senaste fyra-fem dagarna så har jag kört två hästar om dagen och jag tycker det fungerar bra. Det känns så klart lite hit och dit, men det är inte värre än att man får utmana sig själv, utan att för den skull vara dum, säger Per Lennartsson och fortsätter:
– Själva operationen och borttagandet av prostatan fungerade som det skulle, sedan ska man gå på efterprover och det första är nu på torsdag och då får vi se om värdena gått ner som de ska göra efter en operation, och sedan finns det möjlighet att gå vidare med behandling om det skulle behövas, och skulle det inte behövas så ska det fungera framöver. Man kommer vara under kontroll ett tag framåt.

”Är en lömsk sjukdom”

Även om operationen gick bra och Lennartsson känner sig piggare för varje dag, är det inga glädjehopp från proffstränaren.

– Det är ju en lömsk sjukdom och man kan aldrig veta och vara säker, och även om det är bra nu kan det komma tillbaka på andra sätt, man tar ingenting för givet och hoppar och jublar att allt är toppen, utan man får vara beredd på det mesta. Men nu är ju inte jag en sådan människa som går runt och funderar.

Hur ska det bli att komma tillbaka till tävlingsbanan?

– Det ska bli kul, och i dag mår jag kanon. Jag har absolut inte samma energi som innan men det kommer för varje dag och man blir starkare och starkare, jag får lite dippar ibland men då får man gå in och vila en stund och sedan är man tillbaka igen. Jag skulle egentligen inte kört häst på åtta-tio veckor enligt läkarna, men jag tyckte att ett par veckor räckte och sedan var jag tvungen att göra något. Ska jag ligga här inne och se de andra i personalen slita? Det kan jag inte acceptera, men det gäller samtidigt att hela tiden lyssna på kroppen och jag är inte korkad på något vis, utan jag tar den vilan när den behövs, säger Per Lennartsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE