Kön, position och vilja talar för Dadgostar

Av: TT

Publicerad:
Nooshi Dadgostar kandiderar till Vänsterpartiets ordförandepost. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Nooshi Dadgostar kandiderar till Vänsterpartiets ordförandepost. Arkivbild.

Hon är kvinna, tillhör partiledningen och är en skicklig förhandlare.

Så förklarar statsvetare det starka stödet för Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar.

Men kanske är det så enkelt att ingen annan vill?

Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, radar upp förklaringarna till varför elva partidistrikt har nominerat Nooshi Dadgostar inför valet vid kongressen i slutet av maj:

Partiet har haft två manliga partiledare på raken (Ohly och Sjöstedt) och många vill därför ha en kvinna den här gången. Dadgostar är ung och framstår som en person som kan ta för sig, samtidigt som hon inte står längst till vänster inom partiet.

– Sedan att hon har ett icke svensktklingande namn tror jag inte skadar. Det finns en allt större grupp nya svenskar som kan tänka sig att närma sig Vänsterpartiet. Här finns en väljarpotential, säger Blomgren.

Partiledarvalet sker för ovanlighetens skull i en tid av opinionsmässiga framgångar. Vänsterpartiet fick stöd av 11,4 procent av väljarna i den senaste Sifoundersökningen – den högsta siffra som partiet noterat i en Sifomätning sedan 2001.

– Man har hittat ett språkbruk och en approach in i debatten igen. Vänsterpartiet var ganska utanför i många år, men nu är man mitt i hetluften igen och det ger resultat, säger Blomgren.

Han beskriver Nooshi Dadgostar som ett "säkrare kort" än många andra möjliga kandidater, just eftersom hon är vice partiledare.

– Det är inte läge att rucka i båten just nu.

"Personifierar det V vill vara"

Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, delar Blomgrens resonemang: Stödet förklaras delvis med att Dadgostar är en ung kvinna som dessutom har utomnordiska rötter.

– Hon personifierar på många sätt det som Vänsterpartiet vill vara, säger Demker och lägger till att Dadgostar är en duktig kommunikatör och förhandlare.

– Jag tror att det framför allt är hennes duglighet och kompetens när det gäller att driva frågor och förhandla, men sedan tror jag att de andra sakerna kommer till, säger hon.

Ulf Bjereld, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och socialdemokrat, lyfter fram Dadgostars erfarenhet av att leda en offentlig utredning.

– Hon ledde en bostadspolitisk utredning under sin tid som riksdagsledamot. En socialdemokratiskt ledd regering ger inte en vänsterpartist i uppdrag att leda en enpersonsutredning om det inte är en person som man ser kompetens hos, säger Bjereld.

Okänd och inte utomparlamentariker

Dadgostars nackdel är att hon är relativt okänd, enligt Magnus Blomgren.

– Samtidigt har vi sett kända personer som har blivit partiledare och som det inte har gått så bra för, och även motsatsen. Det handlar både om tur, tajming och ett visst mått av skicklighet för att klara det, säger han.

Demker säger att det också kan ligga Nooshi Dadgostar i fatet att hon inte är en profilerad utomparlamentariker.

– Dadgostar är inte den som är aktivistisk utanför de parlamentariska arenorna på det sätt som några hade önskat, säger hon.

Magnus Blomgren ser inte någon inom Vänsterpartiet som på allvar kan hota Nooshi Dadgostar, just eftersom de tunga namn som lyfts fram har tackat nej. Marie Demker tycker att Tamara Spiric var en relativt jämnstark kandidat till dess att hon meddelade att hon inte ställer upp.

Kanske är det just Nooshi Dadgostars vilja att bli partiledare som kommer att ge henne segern?

– Det är väldigt mycket en fråga om att verkligen vilja, och det ser inte ut som att det är någon annan som verkligen vill, säger Demker.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN