Mejla

Kristofer Andersson

Skicka världens mest självgoda tåg till Sudan

Jag hoppas att DN inte nöjer sig med Venedig

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”DN-läsare åkte tåg till avstängt Italien”, rapporterade Aftonbladet förra veckan. Två dagar tidigare twittrade chefredaktören Peter Wolodarski: ”Nu går fullsatt DN-tåg med 400 läsare mot alperna och Venedig. Första persontåget som kör hela vägen utan byte från Sverige till Tyskland. Påstods vara ’omöjligt’. Nu gör vi det!”

Jag har tidigare stört mig på Dagens Nyheters egenkärlek, men uppskattar förstås tidningens nyfunna sociala samvete. Att skicka en tåglast med världens mest självgoda människor till en coronahärd är ett lovvärt initiativ. Det är viktigt att samhällsengagemanget inte försvinner när vi blir äldre.

En mindre ekonomiskt förfördelad person skulle möjligen hävda att det inte finns något politiskt alls med folk som köper tågkupéer för 88 998 kronor styck, men jag föredrar kulturchefen Björn Wimans beskrivning: ”Tågresan är en lustfylld motståndshandling mot vår tids nihilism”. Den som inte är röd när han är ung har inget hjärta och den som inte har 100 papp att sprätta på en semester när han blivit gammal är helt klart en depraverad galning.


Björn Wiman åker inte bara tåg. Han åker utför också. I sitt senaste alster upptäcker han rasistiska strukturer i slalombacken: ”En av de etniskt mest enhetliga miljöer man kan tänka sig. Hit har det mångkulturella samhället inte hittat”. 

Det är fint att DN:s kulturredaktion tar fajten mot främlingsfientliga skidliftar, i stället för att stanna kvar i sin diversifierade bubbla. Björn Wiman nämner en namnlös ”kollega” vars ”mörka hår och utländskt klingande efternamn” sätter stopp för samtliga möjligheter till skidåkning, samtidigt som kulturchefens hudfärg tvingar honom att köpa liftkort. Johan Croneman refererar gärna till sin spanske vän ”Manuel” och Fredrik Strage har sin rasifierade kompis ”George”. En arketyp för det öppna samhället. 

Samtidsspaningarna utgör även de ett varierat glas vatten i en likriktad öken. Sällan har ett mer sensibelt finger i luften skådats: Psykoanalysen är tillbaka! Dags att bli hemmafru! Andrev Walden får inte vara med i På spåret! Häromveckan fastslog medarbetaren Kristofer Ahlström att människan blir mindre nyfiken efter 33: ”Det är då man genomgår sin personliga avveckling”. Var får han allt ifrån? 


DN är uppenbarligen moderna. Med framtidstro värdig kolonisatören Gregor MacGregor blickar Wiman/Wolodarski mot världen. Därför hoppas jag att tidningen inte nöjer sig med Venedig. DN-tåget borde nästa år resa till Jebal Marra, Sudan. Där kan redaktionen anordna en trivsam after ski och hålla föredrag om rasism för lokalbefolkningen.

Det öppnar samtidigt för unika möjligheter att nå nya digitala prenumeranter.

avKristofer Andersson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM