Sommaren är över – nu börjar vab-hösten

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Jessica Gow/TT
En mamma lägger pussel med sina sjuka barn. Arkivbild.

Höstterminen har inletts på landets förskolor och skolor. Och med den även vab-säsongen.

– Det brukar starta i slutet av augusti och sedan öka stadigt fram till februari, säger Niklas Löfgren på Försäkringskassan.

Februari brukar göra skäl för smeknamnet "vabruari". När vinterns influensor och andra sjukdomar härjar som mest är också flest föräldrar hemma och tar hand om sjuka barn.

Sommarlovet brukar vara raka motsatsen, enligt Försäkringskassans statistik.

Men redan under slutet av augusti och början av september drar säsongen för vab (vård av barn) i gång, i takt med att barn återvänder till skolor och förskolor.

Smittar varandra

– Det beror ju mycket på att man kommer tillbaka efter sommarlov och smittar varandra, säger Niklas Löfgren, som är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

– Vabbandet är som lägst under sommaren, men startar om nu. Så det är början av vab-säsongen, kan man säga.

Säsongsvariationerna i antalet vab-ansökningar ser rätt lika ut år för år. Vabbandet minskar sakta under våren och når sin lägsta punkt i juli. Mot slutet av sommaren börjar den sedan klättra uppåt igen, vänder ännu skarpare uppåt i september–oktober och når sedan maxpunkten igen i just "vabruari".

Rekord i år

I februari i år gjorde Försäkringskassan det högsta antalet utbetalningar hittills, då ersättning för drygt 963 000 dagar betalades ut. Det finns också en svagt uppåtgående trend sett över de senaste åren.

– Det finns en viss beteendeförändring, man vabbar något fler dagar per barn än tidigare. Men vi har ju också en större befolkning än tidigare, säger Niklas Löfgren.

– Det kan också bero lite på att till exempel förskolor kanske har en annan toleransnivå nu för när barnen får vara på förskolan eller inte. Det väger ju in också.

Publicerad: