Janne Andersson överväger lämna Guldbollens jury

Kan hoppa av ytterligare en jury

Av: Anna Rydén, Johan Flinck, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

LANARCA. Janne Andersson överväger starkt att lämna Guldbollens jury.

Det kommer han att informera spelartruppen om på måndag kväll.

– I år har jag röstat, men nästa år tror jag inte att jag är med, säger förbundskaptenen.

Förra veckan sammanträdde juryn för Guldbollen. En av representanterna i juryn är Janne Andersson, Sveriges förbundskapten.

Men deltagandet är inte okomplicerat och känsligt för Janne Andersson i sin roll som ledare för landslaget.

På frågan om han röstade skrattade Janne Andersson till.

– Ja, alltså. Jag är emot individuella priser i fotboll, det är ett lagspel. Inte emot, jag förstår att det finns en funktion med att man ska hylla vissa, men jag som tränare har svårt att värdera spelarna på det sättet att någon ska få pris och inte någon annan, säger han och utvecklar.

– Samtidigt finns det galor där man hyllar individer. Jag har utgått att det ingick i förbundskaptensjobbet att vara med i juryn, men för varje år som har gått har jag tyckt att det blir mindre och mindre bra. Och nu fick jag frågan här och då jag kan säga att jag väckt frågeställningen internt. Vi får se hur det blir nästa år, nästa år tror jag inte att jag ska vara med.

”Kan vara med som sakkunnig”

Han hade tanken på att hoppa av redan i år, men det var alldeles för tätt inpå mötet. Han kommer att berätta för spelarna under kvällen, inför galan, om sitt beslut om försöka kliva av inför nästa år.

Vem ska vara med istället?

– Det är en svår fråga. Man kan vara med som sakkunnig, utan att rösta. Det är inget vi ska förekomma. Vi har inlett en liten diskussion om det här för jag själv är inte bekväm med det, säger han.

Förra året vann Victor Nilsson Lindelöf Guldbollen. Året före det gick priset till Andreas Granqvist, men just den gången blev det en stor diskussion kring priset och flera kritiker ansåg att det borde ha gått till Emil Forsberg.

Priset delas ut på Fotbollsgalan på måndag kväll. Det svenska herrlandslaget är dock inte på plats i Stockholm utan deltar på länk från Cypern, där landslaget samlats inför det avgörande EM-kvalet mot Rumänien.

Kan hoppa av en jury till

Priset till Sveriges främsta fotbollsspelare delas ut av Svenska fotbollförbundet och Sportbladet.

I juryn ingår från Svensk fotbollförbundet Janne Andersson, ordförande Karl-Erik Nilsson, generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Och från Sportbladet deltar Magnus Herbertsson, tf sportchef, krönikör Simon Bank och fotbollsreporter Petra Thorén.

Andersson är också med i juryn för Fotbollsgalans andra priser på herrsidan, som årets målvakt, back, mittfältare, forward, tränare, genombrott och ”allsvenskans stora pris”.

Han kan komma att hoppa av den också.

– Det får vi se. Vi har bara inlett en diskussion om det här. Där är jag bara en av tio och man utser lagdelspriser och lite olika kandidater.

Förbundskaptenen Peter Gerhardsson har dock inga planer på att hoppa av juryn som utser vinnaren av Diamantbollen.

– I nuläget är det en arbetsuppgift och då gör jag det. Sedan får vi se hur det blir i framtiden, säger han inför kvällens Fotbollsgalan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.