Kushners fredsplan möts av protester

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

USA:s president Donald Trumps rådgivare – och svärson – Jared Kushner föreslår ett stöd på flera hundra miljarder som del av en fredsplan för Mellanöstern.

Men det kritiserade förslaget möts av protester på gatorna i Gaza och Västbanken.

Jared Kushner talade i samband med att en tvådagarskonferens om läget mellan Israel och Palestina inleddes i Bahrains huvudstad Manama på tisdagen. Konferensen är ett första steg för att etablera Kushners fredsplan för regionen.

De palestinska ledarna bojkottar konferensen.

I sitt anförande meddelade Jared Kushner att palestinierna har president Trump och USA:s stöd, skriver AP.

– Vi gör detta för er skull och om allt går som det ska kommer det leda till en ljusare framtid för det palestinska folket. En framtid av värdighet, välstånd och möjligheter, sa han.

Hälften till palestinierna

Den första delen av fredsplanen presenterades i helgen och är av ekonomisk natur. Hälften av den omfattande satsningen på omkring 470 miljarder kronor kommer att gå till ekonomisk tillväxt, infrastruktur och turistnäring i de palestinska områdena under tio år, rapporterar Reuters. Resten av pengarna delas mellan Egypten, Libanon och Jordanien.

Anledningen till att palestinierna kritiserar planen är att de känsliga politiska frågorna – som frågan om en tvåstatslösning – lyser med sin frånvaro.

Politiken väntas tas upp först när fredsplanens övriga delar presenteras senare i år.

”Inte till salu”

Jared Kushner förklarade att en politisk lösning visserligen är nyckeln till framgång, men att det i förstaläget är viktigt att fokusera på de ekonomiska möjligheterna.

– Att komma överens om en ekonomisk väg framåt är en nödvändig förutsättning för att lösa vad som tidigare har varit en olöslig politisk situation, sa han, enligt AP.

Palestinierna i Gaza gick på tisdagen ut i strejk för att protestera mot tvådagarskonferensen. På Västbanken brände demonstranter bilder på president Trump, skriver AP.

– Palestina är inte till salu, skanderade demonstranterna.

Beskrivs som orealistisk

Fredsplanen har även kritiserats av tidigare diplomater, hjälparbetare och andra som genom åren deltagit i de många försöken att mäkla fred i Mellanöstern.

Jared Kushners plan, som legat på ritbordet i två år, beskrivs som orealistisk samtidigt som det anses finnas oklarheter när det gäller finansieringen.

På grund av bojkotten fanns det ingen palestinsk representant på plats när Kushner inledningstalade. Men inte heller Israel hade någon officiell representation under anförandet, skriver AP.

Jared Kushner.
Foto: Evan Vucci AP TT / NTB SCANPIX
Jared Kushner.
Publicerad:

LÄS VIDARE