Norge vidare i VM efter drama – dåligt för Sverige

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Sverige hejade på Australien.

Men det blev norsk seger i VM-slutspelet efter stor dramatik och straffar.

– Det är extremt härligt, säger Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren i TV4.

Men resultatet kan missgynna Sverige för att nå OS 2020.

Det var inte tal om någon grannlandsfavorisering för Sverige när Norge och Australien möttes i VM-åttondel.

– Vi hejar på Australien, vi har OS som vision och det ligger alltid lite i bakhuvudet, sade högerbacken Hanna Glas till Sportbladet inför matchen.

Anledningen till att de föredrog den resultatutgången av matchen är att de tre europeiska OS-platserna till Tokyo 2020 delas ut baserat på placering i detta VM.

Norsk ledning

Men det svenska stödet hjälpte inte för Australien. Som hamnade i underläge efter en halvtimmes spel på Stade de Nice, då stod Karina Saevik för en ljuvlig djupledspassning mellan australiensiska försvarare och bollen tog sig fram till Isabell Herlovsen som placerade in 1–0 till Norge.

– De förtjänade det målet, Herlovsen har ju varit lite grinig att hon inte fått den där passningen när hon löpt i djupled innan, men nu fick hon den och det var ett kliniskt avslut, säger TV4:s expert Malin Swedberg.

VAR räddade Norge

Sedan precis före halvtidsvilan trodde skyttedrottningen Sam Kerr att hon skulle få skjuta från elva meter efter dömd straff, men efter videogranskning tyckte domaren att det inte var hands och ångrade sig.

Inget mål då för Australien, men i den 83:e minuten var det en annan fast situation som ordnade kvitteringen. Från hörnflaggan slog Elise Kellong-Knight direkt in i mål, och 1–1.

LÄS VIDARE

Rött kort

Åttondelen till förlängning, där fick Norge spela med en kvinna mer i lite mer än halva efter att mittbacken Allana Kennedy blivit frilägesutvisad. Men övertaget hjälpte inte – rysaren till straffar.

Och Australiens anfallsstjärna inledde straffläggningen med att skjuta högt över, Ingrid Hjelmseth räddade sedan Australiens andra och sedan i fjärde straffrundan avgjorde Ingrid Syrstad Engen och sköt Norge till VM-kvart.

– Fy vad kul det här var. Straffarna visar hur bra självförtroende det är i laget. Vi gråter, vi jublar. Det här är helt sjukt kul. Jag kan inte beskriva det, Det här betyder allt, säger en av straffhjältinnorna Caroline Graham Hansen i TV4.

I kvartsfinalen, på torsdag, väntar antingen England eller Kamerun, den åttondelsfinalen spelas i morgon, söndag.

Laddar Matchöversikt
Publicerad: