Lämnar trots att NHL-klubben ville ha kvar honom

Reporter: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN

SHL:s supervecka fortsätter.

Linus Ölund är nästa attraktiva namn som är klar.

Den 22-årige centern lånas ut av Pittsburgh Penguins och kommer tillbaka till Brynäs.

Greg Scott till Brynäs, Spencer Abbott till Leksand och Ville Leskinen till Färjestad.

Ledande spetsspelare har trillat in till SHL-klubbarna veckan efter midsommar.

Linus Ölund till Brynäs är fortfarande mer kategorin stortalang, men ändå en namnkunnig förstärkning för den högsta ligan.

– Jag vill hitta glädjen igen. Då kommer det att gå bra på isen också, säger Linus Ölund.

”Blir att räkna med”

Gävle-killen lämnade Brynäs inför förra säsongen och skrev ett treårskontrakt med NHL-klubben Pittsburgh Penguins, men i Nordamerika har det bara blivit spel med Wilkes-Barre/Scranton Penguins i AHL.

Han var en av de bärande spelarna säsongen 2016/2017 när Brynäs förlorade sjunde SM-finalmatchen mot HV71 i sudden death.

Efterföljande säsongen 2017/2018 bildade han en succékedja tillsammans med Aaron Paulshaj och Juuso Ikonen.

– Pittsburgh ville ha kvar mig där borta men de respekterade min vilja och ville hjälpa mig – jag ville komma hem, jag vill vara på ett ställe där jag vet att jag trivs för då vet jag att jag kommer kunna fokusera. Jag tror att det kommer att gå riktigt bra, vi kommer bli att räkna med, säger Linus Ölund.

”Annorlunda hos oss”

Brynäs låneavtal med Pittsburgh Penguins gällande Linus Ölund är skrivet över en säsong, han har kontrakt med NHL-klubben till och med säsongen 2020/2021.

I AHL fick Linus Ölund en roll i checking line, en defensiv roll i stället för en powerplay-roll.

– Det är jäkligt roligt att vi får låna honom av Pittsburgh Penguins i ett år, de ser utvecklingsmöjligheter och potential i honom. Han är en klok center som är stabil över hela banan men som kan producera framåt, det kommer att se annorlunda ut hos oss och här kommer han få möjligheten att producera för vi vet ju vad han går för, säger Brynäs sportdirektör Andreas Dackell.

Flera hemvändare

På tre dagar har Brynäs presenterat de båda centrarna Greg Scott och Linus Ölund och har därmed något som liknar en full trupp.

Det har varit en ström av återvändare till Brynäs – sportchefen Michael Sundlöv och tränaren Ove Molin har vänt hem och har varit med och lockat tillbaka spelarna Anton Rödin, Greg Scott, Marcus Westfält och Samuel Ersson.

Inför förra säsongen kom också Joacim Eriksson, Niclas Andersén, Nicklas Danielsson, Joachim Rohdin och Adam Deutsch tillbaka till klubben.

Starka centrar

Laget har nu en bred centeruppställning med Greg Scott, Tomi Sallinen, Jacob Blomqvist, Linus Ölund, Marcus Westfält och Samuel Asklöf.

– Vi blir riktigt starka på centersidan i vinter, det är en nyckelposition och alla våra centrar i dagsläget är smarta spelare som både kan producera framåt och vara bra i egen zon. Vi är väldigt nöjda med centeruppsättningen, säger ”Dacke”.

Under veckan har Sportbladet också avslöjat att Patrik Zackrisson är klar för Leksand och Juuso Ikonen har ryktats till HV71.

Publicerad: