Polisens nya taktik – för att bekämpa gängen

Av: Erik Wiman, Johanna Bäckström Lerneby

Publicerad:
Uppdaterad:

Slå hårt och snabbt.

Få bort den öppna knarkhandeln och punktmarkera de kriminella förebilderna. Det är Stockholmspolisens nya taktik för att stoppa skjutningarna.

– Vi måste bryta kurvan med det dödliga våldet, säger Gunnar Appelgren, gängexpert på polisen region Stockholm.

Förra året sköts 17 unga män till döds i Stockholm. 2018 har inte börjat bättre: två män ihjälskjutna, en i Rinkeby och en i Rissne.

Dessutom dödades en 63-årig man, som inte haft med kriminalitet att göra, när en handgranat sprängdes i hans händer i Vårby gård.

Polisens vapen mot det eskalerade våldet heter Max. En specialinsats, så kallad ”särskild händelse” som gör det möjligt för polisen i Stockholm att satsa alla resurser man vill mot det dödliga våldet.

– Vi har två operativa nav. En i nord och en i syd. Vi har tillsatt resurser både till synliga poliser, till spaningsverksamhet och annat, säger Gunnar Appelgren.

Polisen har också prioriterat vissa kriminella individer, de som är förebilder för de yngre. Det har gett resultat.

Igår greps tre personer med kopplingar till det så kallade garagemordet i Rinkeby. Natten mot nyårsafton för knappt en månad sköts en man i 20-årsåldern ihjäl i ett garage i Rinkeby. De tre som greps igår har kopplingar till ett av de kriminella nätverken i Rinkeby, Shottaz, som är fiender till Gruppering 2, ett annat kriminellt nätverk i Rinkeby. I Gruppering 2 ingår de fyra unga män som Aftonbladet tidigare berättat om, Dödspatrullen, som polisen kallar för ”De fyras gäng”. En källa berättar att de våldsbenägna och kriminella männen uppskattar medias benämning.

Namnet är skrämmande och passar deras verksamhet. Därför väljer vi fortsättningsvis polisens benämning ”De fyras gäng”. Det är just fyra män födda mellan 1996 och 1997. De är uppvuxna tillsammans och försörjer sig på narkotikaförsäljning och, enligt uppgifter, beställningsmord.

Polisen misstänker att de kan ligga bakom upp till tio mord de senaste åren. De är inte dömda för något. Men tack vare Operation: Max finns inte ”De fyras gäng” mer.

– Tre av dem sitter häktade för grova vapenbrott, och den fjärde har flytt landet, berättar Gunnar Appelgren.

Rinkeby är just ett av de prioriterade områdena. ”De fyras gäng” har en svans av andra yngre kriminella som säljer knark åt dem. Nu är det svansen som polisen jagar. Bland annat.

– Vi måste bryta kurvan av dödligt våld. Det är det viktigaste, säger Gunnar Appelgren.


Tidigare delar från minidokumentären ”På liv och död”

Publicerad:

LÄS VIDARE