Imperiet slår tillbaka

Publicerad:
Uppdaterad:

Bentleys nya cabriolet – doft av svunnen tid

1 av 4

Bentleys kommande cabriolet andas i varje detalj arvet från forna kolonialimperiets dagar, en tid då överklass var något som bara kunde ärvas.

I dag kan nästan vilket fotbollsproffs som helst bli tillräckligt rik för att köpa en Bentley. Och det gör de också.

Mycket riktigt går försäljningskurvan uppåt, vilket kräver en mer rationell produktion än tidigare. Bentley, numera en integrerad del av tyska Volkswagenkoncernen, har således helt nyligen installerat det allra senaste inom datorteknik för bilkonstruktion.

Cabrioleten på bilden tog därför bara drygt 20 månader att bygga. Och inom ett år börjar produktionen av den fyrsitsiga cabben.

Fronten togs från dagens Arnage-modell medan bakdelen och interiören är helt nya. Bentley har inte fallit för frestelsen att använda fällbart plåttak, här är det en trelagers, ljuddämpad tygtopp.

Insidan domineras av vackert träarbete med intarsia samt, som alltid, prydliga läderarbeten. Och under skinnet på bilen hittar vi drivlinan från Arnage samt den komfortabla luftfjädringen och elektroniskt styrd stötdämpning.

Motorn i Arnage Drophead Coupé är den knappt sju liter stora V8-motorn som med dubbla turboaggregat ger 450 hästar. Och naturligtvis prestanda därefter.

Imperiet vill återta ledningen i bilvärlden.

Bentley Arnage Drophead Coupé

Thomas Berggren (bil@aftonbladet.se)

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN