Låser upp brorsans mobil – med Face ID: ”Så lika är vi inte”

Av: Eneida Berisha

Publicerad:
Uppdaterad:

Filip var väldigt glad över att få visa upp sin nya mobil och dess ansiktsigenkännings-funktion för sin lillebror. Men vips så råkade brorsan låsa upp den – bara genom att titta på den.

– Folk brukar säga att vi är lika, men så lika är vi ju inte, säger Filip Horbaczynski ägaren till mobilen.

20-åriga Filip från Borås hade bestämt sig för att skaffa en ny telefon. Han la en stor del av sin månadspeng på att skaffa sig den nyaste på marknaden och han var ute efter en mobil med en särskild funktion, nämligen ”ansiktsigenkänning”.

Det är en funktion som gör att ägaren kan låsa upp telefonen genom att hålla skärmen mot ansiktet. Precis en sådan hittade han i måndags.

– Då skulle jag visa den för min bror Oscar och helt plötsligt så låser den upp sig och jag bara: men hallå, det ska du ju inte kunna göra, säger Filip, ägaren till mobilen.

1 av 2 | Foto: PRIVAT.
Lika som bär?

99, 997 procents chans

Det fungerar på det vis att ägaren scannar in sitt ansikte och sparar det som ägarens. Efter det ska ansiktet fungera som ”koden” till mobilen. Något som Filip säger att tillverkarna varit tydliga med och tryckt på vid lanseringen.

– Det finns inte en chans att det ska kunna gå att låsa upp med någon annans ansikte, även om det skulle vara enäggstvillingar. Det är 99, 997 procent osannolikt att det ska gå, har de sagt. Det går att ställa in och spara fler ansikten men det har jag inte gjort, säger Filip och visar upp sina inställningar.

Det speciella med funktionen är alltså att det bara är Filips ansikte som ska kunna låsa upp mobilen, så nu när det finns en till person som kan det upplever han att det var lite av ett onödigt inköp.

– Blev ju lite besviken när jag lagt hur mycket pengar som helst och så kan Oscar komma och göra samma sak. Det är ju inte så kul, säger Filip.

”Skumt – men lite roligt”

Filip och Oskar är väldigt förvirrade över att det funkar men har ännu inte kontaktat företaget för en reklamation eller för att fråga hur det kommer sig att brorsan kan låsa upp den.

– Det är ju skumt, men lite roligt, säger lillebrodern Oscar.

Det är fyra år mellan de två bröderna och de själva tycker inte att de är så pass lika.

– Vi har ju hört att vi liknar varandra, men alltså så lika är vi ju inte. Men tydligen så är vi det, enligt ”Face ID” i alla fall, säger Filip skämtsamt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN