Hon är Sveriges nya handbollsstjärna

”Jag kommer in som en joker”

Av: Johan Flinck

Publicerad:

NANTES. Sist in truppen.

Men en av Sveriges bästa i premiären.

– Jag kommer in som en joker och det är till min fördel, säger Mikaela Mässing.

När Johanna Westberg tackade nej till EM på grund av sin graviditet en dag före uppladdningen gick budet till Höörs Mikaela Mässing, som så långt inte hade gjort en enda riktig a-landskamp och aldrig ens tränat med till exempel Isabelle Gulldén.

– Jag tror att jag kommer få sitta på bänken större delen, om jag ens får komma in i mästerskapet, sa hon till Sportbladet en dryg vecka före EM.

I stället fick 24-åringen komma in i premiären mot Danmark i andra halvlek när matchen stod och vägde. Storskytten dundrade in tre mål sista 18 minuterna, varav det sista, till 29–29 med 40 sekunder kvar, kunde ha gett en viktig poäng till Sverige. Men i stället slutade det med en uddamålsförlust.

– Jag har inte sovit mycket i natt. Man kan inte riktigt njuta av det när man förlorar. Men det är klart att jag får vara nöjd med min insats, säger hon.

Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dålig koll på Serbien

Mässing, Anna Lagerquist och Nathalie Hagman var de tre som fick högst betyg av Sportbladet i premiären: .

Det här med EM var inte så märkvärdigt eller?

– Med facit i hand var det mindre nervöst än jag trodde. Att jag skulle göra 29–29 och att få spela när det skulle avgöras trodde jag inte på förhand.

I morgon väntar Serbien i en måstematch.

– Jag vet ju inte jättemycket om Serbien, säger hon med ett skratt. Men vi ska gå igenom dem i dag och i morgon. Jag kan några spelare bara.

Som de stora stjärnorna Lekic och Cvijic?

– Precis. Och vad heter hon...nej, jag vet inte.

Men det är typ dem du sett spela på tv?

– Ja, precis.

”Har internationell spelstil”

Å andra sidan har inte motståndarna så mycket koll på Mässing heller.

– Nu såg de väl lite i går men jag gjorde inte så mycket sånt som jag brukar göra. Jag kommer in som en joker och det är till min fördel, tror jag.

Förbundskaptenen Henrik Signell är mycket imponerad av Mässing.

– Vi har inte så många som henne i svensk handboll. Hon har en internationell spelstil. Hon är duktig på många saker som är viktiga på den här nivån. Hon har visat att hon håller hög klass även här, säger han och fortsätter:

– Mikaela tittar mycket på handboll och är genuint intresserad av sporten. Det lär man sig mycket av. Hon har inte bara skottet utan har utvecklat andra sidor de senaste åren. Hon är farlig i sitt genombrott åt båda hållen och modig.

Publicerad: