Py Bäckman diskad i Melodifestivalen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hennes låt redan spelad i Sveriges radio

Ett av bidragen till nästa års Melodifestival har diskvalificerats.

Anledningen är att låten spelats i Sveriges Radio Kronobergs program Livs levande tidigare i höst.

- Det här var det värsta som kunde hända, säger Py Bäckman.
Foto: BÖRJE THURESSON
- Det här var det värsta som kunde hända, säger Py Bäckman.

Det betyder att låten Ett vackert par, med text och musik av Py Bäckman och Micke Wennborn, inte får vara med i uttagningen.

- Det här var det värsta som kunde hända, säger Py Bäckman till TT.

Hon berättar att det från början var tänkt att låten skulle framföras av dansbandet Grönwalls. Men sedan tyckte hon, och Micke Wennborn som skrivit musiken, att resultatet inte blev tillräckligt bra. I stället beslutade de att sångerskan Nanne Grönvall, som för övrigt inte har något med gruppen Grönwalls att göra, skulle ställa upp med låten i Melodifestivalen.

- Så fick jag höra i dag att Grönwalls, bandet alltså, hade framfört vår låt i radioprogrammet Livs levande för två månader sedan. Och vad jag inte förstår är varför de inte har berättat det för oss, säger Py Bäckman.

”Visste inte

Hans Altbark, programchef på Sveriges Radio Kronoberg anser inte att radiostationen gjorde något fel den 21 september:

- Vi hade Grönwallls i studion och de spelade fyra låtar varav en var Ett vackert par. Vad vi inte visste då, och kanske inte de heller, var att låten skulle tas ut som tävlingsbidrag.

Åsa Wahlbom Paues på Sveriges Television berättar att redaktionen för Melodifestivalen kontrollerar att inget av de medverkande bidragen har framförts innan tävlingen går av stapeln.

- Det är en av de viktigaste reglerna vi har. Det är ingenting att diskutera, vi måste lyfta ut det här bidraget, säger hon.

Redaktionen för Melodifestivalen 2002 tog beslutet om diskvalificeringen på onsdagskvällen efter en granskning av rapporter från Stim. Enligt reglerna får endast opublicerade verk delta i tävlingen, och det innebär bland annat att musikbidragen inte får ha spelats i radio eller tv.

Ersättaren tipsade

Py Bäckmans och Micke Wennborns bidrag kommer nu att ersättas av låten Sista andetaget, med text och musik av Thomas Thörnholm och Dan Attlerud.

Det är ett lite märkligt sammanträffande eftersom Dan Atterlund så sent som i förra veckan kontaktade Sveriges Radio Kronoberg för att göra dem uppmärksamma på att en tävlingslåt spelats.

- Många pratade om det i branschen och när jag ändå ringde tog jag upp det, säger han till TT och bedyrar samtidigt att han inte hade en aning om att hans bidrag stod på tur.

På måndag ska artisterna för de 32 bidragen i Melodifestivalen att presenteras.

TT har förgäves sökt dansbandet Grönwalls för en kommentar.

Jenny Ryderstedt/TT Varg Gyllander/TT

Publicerad: