Sjöstedts hjälte – som styr med högern: ”En chansning”

avPär Karlsson

KARLSTAD. Hon är en av de största förebilderna för Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet.

Men den isländska statsministern Katrin Jakobsdottir, från Den gröna vänstern, har valt att regera ihop med högerpartier.

– Det är en chansning, säger hon.

Efter valet på Island förra året bildades en regering som väckte uppmärksamhet av flera anledningar. Den gröna vänstern, som fick 17 procent i valet, tog över statsministerposten, vilket var första gången ett socialistiskt vänsterparti hamnade högst upp i maktkedjan i Norden.

Statsministern blev partiledaren Katrin Jakobsdottir.

1 av 2 | Foto: Urban Andersson / URB
Katrin Jakobsdottir

Hennes regering sticker ut. Den gröna vänstern regerar nämligen ihop med två av sina huvudmotståndare på högerkanten. Koalitionen är ett resultat av flera turbulenta politiska år på Island efter den ekonomiska krisen, då flera regeringar har fallit. Efter valet fanns varken en höger- eller vänstermajoritet.

Under fredagen var Jakobsdottir gäst på Vänsterpartiets kongress i Karlstad. V-ledaren Jonas Sjöstedt lyfte där fram framgången för den isländska vänstern som en stor inspiration inför valet i Sverige i höst.

Jakobsdottir gästade V-kongressen

När Aftonbladet träffade Jakobsdottir och Sjöstedt, vars parti blott fick 5,7 procent i förra valet och lämnades utanför Stefan Löfvens regering, för en intervju utvecklade den svenska V-ledaren varför.

– Deras attityd till makt är inspirerande, de tog den när de kunde. Jag tror att vänsterpartiet på Island räddade landet. Högerpartiernas avregleringar av ekonomin ledde till en enorm ekonomisk kris. Den enda livskraftiga politiska kraften som kunde ta ansvaret att axla finansministerrollen och ta Island ur krisen var det isländska vänsterpartiet.

– Vi är väldigt imponerade av det, de gjorde motsatsen till vad EU gjorde, de krävde ansvar från sina banker och försökte rädda de fattiga från att drabbas av krisens effekter. De är ett föredöme för vänstern även internationellt.

Katrin Jakobsdottir medger dock att hennes parti helst hade velat bilda en ren vänsterregering.

– Men det alternativet fanns inte. Vår slutsats var att det var viktigt att vi fick ett inflytande på hur samhället ska utvecklas de kommande åren. Vi var redo att axla den rollen med de partier som var redo att fokusera på byggandet av offentlig infrastruktur, klimatförändringarna och jämställdhet mellan könen. Vi la de tre ämnena på bordet och två partier var redo att samarbeta.

Hon är ärlig med att det finns en risk för att hennes väljare kan bli besvikna, då man samarbetar högerut.

– Enligt opinionsmätningarna är de inte besvikna ännu. Men naturligtvis är det en chansning och vi kommer så klart inte att kunna uppnå allt vi vill när det gäller skattefrågorna. Men vi fick 17 procent i valet och är realistiska kring vad vi kan uppnå.

Sjöstedt har förståelse

I Sverige har Sjöstedts parti lovat att kämpa för att inga borgerliga partier ska ta plats i regeringen. Men han har förståelse för att vänstern på Island valt att regera högerut.

– Den politiska situationen på Island är väldigt annorlunda. Men vi följer den isländska politiken väldigt noga och vi vet att det viktigaste målet för vänstern var att skapa en vänsterregering. Det var bara när det inte var möjligt som de bjöd in högerpartier. Det är en stor skillnad jämfört med vad Socialdemokraterna i Sverige gör, de siktar inte ens på att få till en vänsterregering. Du måste veta vad du vill för att kunna få det. Vill du ha högerpolitik så kommer du garanterat att få det.

Tidigare var det socialdemokratiska partiet på Island större än vänstern, precis som i Sverige. Men Sjöstedt menar att utvecklingen, där rollen kastas om, inspirerar hans parti.

– När vänstern sa att vi de var redo att ta ansvar fullt ut och regera det här landet var det väldigt viktigt. Vänstervågen kommer komma i övriga Norden också.

ARTIKELN HANDLAR OM