Ni svek oss, SJ

avKarin Östman

NYHETER

"Hur kan ni ha så dålig beredskap"

Foto: Foto: URBAN ANDERSSON
stockholms central klockan 15.20: Det rådde totalt kaos på Centralen i Stockholm i går efter helgens snöoväder. Inställda tåg och enorma förseningar gjorde resenärer frustrerade. Banverket varnar för att tågproblemen kommer att fortsätta även i dag.

15 tåg fulla med folk fastnade i snöstormen.

Oroliga och utsvultna resenärer fick inget besked om när de skulle rulla igen.

Det har varit en mardrömshelg för SJ:s passagerare.

– Vi hade inget att äta eller dricka. Hur kan SJ ha så dålig beredskap, säger Frida Grönborg, 24, som satt fast i ett tåg i 14 timmar.

För henne skulle tågresan mellan Göteborg och Stockholm ta drygt tre timmar. Men klockan 5 i går morse fick hon och kusinen Jessica Grönborg, 23 nog. Efter 14 timmar hade tåget bara kommit till Södertälje.

– Vi var helt slut och beställde en taxi eftersom tåget stod inne på perrongen, säger Frida Grönborg.

En timme senare tömdes tåget och resenärerna fick åka buss till Stockholm.

– Jag har aldrig varit med om att så många tåg har stått stilla. Det är bland det värsta jag varit med om, säger Sven-Ingvar Håkansson, press­informatör på SJ.

Inga toaletter

Is, snö och hårda vindar ställde till det för tåg på sträckorna Stockholm-Göteborg och även en del Norrlandståg drabbades av förseningar.

Ombord på de strandsatta tågen var stämningen tidvis kaotisk. Toaletterna slutade att fungera och husdjur gjorde sina behov på golvet. Mat och dryck levererades till några tåg – men inte alla.

– Det är inte så lätt att skaffa mat en lördagskväll. Det är inte så många cateringfirmor som är beredda att köra ut i snöyran heller, säger Sven-Ingvar Håkansson.

Desperata rökare försökte muta personalen för att få gå av.

– En man sa att det var hans födelsedag och att han kunde betala 5 000 kronor för att få gå av och röka. Men i stället började folk röka inne i vagnarna. Det var jättejobbigt eftersom jag har astma, säger Frida Grönberg.

Hemsidan kraschade

SJ har fått svidande kritik från resenärer för bristande information om när deras tåg skulle komma fram. Tågpersonalen hade svårt att få tag i trafikledningen och fick inget besked om när de kunde köra vidare.

SJ:s hemsida, dit man hänvisade för information, kollapsade av det hårda trycket.

– Varför evakuerade de inte oss? De skulle ha förberett bussar och kört ut mat, säger Jessica Grönberg.

Kusinerna som kommer från Falköping skulle ha föredragit om tåget ställts in och inte lämnat Göteborg.

Fortsatta problem

– Så här i efterhand kan man väl konstatera att vi borde ha stängt banan och aldrig släppt iväg tågen från Göteborg, säger Tommy Jonsson, chef för leveransdivisionen på Banverket.

Tågproblemen kommer att fortsätta i dag.

Enstaka tåg på sträckorna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö kommer att dras in. Men det blir färre inställda avgångar än det var i går, uppger Banverket.