MFF-tränaren: ”Måste skydda spelarna”

Spelarfackets krav: Fyra veckors semester

Publicerad:
Uppdaterad:
Arnor Traustason är kritisk till semesterlängden för spelarna. Hans tränare Uwe Rösler håller med.
Foto: Bildbyrån
Arnor Traustason är kritisk till semesterlängden för spelarna. Hans tränare Uwe Rösler håller med.

SPORTBLADET

MALMÖ. Fotbollens globala spelarfack är kritiska till att 15 VM-spelare inte fått tillräckligt lång semester efter VM på grund av europakvalet.

En av spelarna är Malmö FF:s Arnor Traustason.

– Fotbollens kalender har svämmat över sina bräddar, säger MFF:s tränare Uwe Rösler inför Champions League-kvalet mot Cluj.

På måndagen gick fotbollens globala spelarfack, FIFPro, ut med ett pressmeddelande där de riktar skarp kritik mot att 15 VM-spelare ”tvingats” spela kvalmatcher till Champions League och Europa League mindre än fyra veckor efter att de deltog i VM.

Spelarfacket menar att spelarna inte fått tillräckligt mycket vila mellan säsongerna.

”Spelarnas hälsa riskeras med ett så tufft matchschema”, skriver man.

”Spelarna hamnar under för stor press när de kommer i kläm mellan klubbarnas behov och sitt eget välbefinnande”.

Kräver fyra veckors semester

Nu kräver FIFPro att spelarna får fyra veckor obligatorisk semester efter att en tävlingssäsongen slutar och nästa försäsong börjar. Man vill också införa 10–12 dagars semester mitt under tävlingssäsongen.

I nyhetsbyrån Reuters artikel om spelarfackets krav nämns Malmö FF:s Arnór Traustason som en av de 15 spelarna. Han deltog i VM med Island och spelade sedan Champions League-kval med MFF mot Drita – och gjorde mål – den 10 juli, innan VM ens hade spelats klart.

– Fotbollens kalender har svämmat över sina bräddar, säger MFF:s tränare Uwe Rösler inför Champions League-kvalet mot Cluj på onsdagen.

”Måste skydda spelarna bättre”

– Vi måste generellt bli bättre på att skydda spelarna. Spelarna är de viktigaste personerna i fotbollen. Publiken kommer för att se spelarna och de vill se dem prestera sitt bästa. De som går till semifinal eller final i de stora turneringarna får 2,5 veckors semester efter en säsong med närmare 70 matcher. Det här förkortar spelarnas livslängd inom fotbollen, säger Rösler.

Men det fanns ingen tvekan om att låta Traustason spela?

– Nej, han spelade bara en minut i VM och kom tillbaka väldigt motiverad. Arnór har varit en av de positiva överraskningarna för mig här och är en viktig spelare för oss, säger Rösler.

Publicerad: