Västerås sparkar Per Fosshaug

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Hans uppträdande stämmer inte överens med klubbens värderingar

Avstängningsdomen sköts upp en vecka.

Men en sak blev klar under tisdagen - Per Fosshaug spelar inte bandy med Västerås SK nästa år.

Per Fosshaugs bandykarriär har varit kantad av otaliga guld och skandaler. Den 39-årige bandyvirtuosen har gått geniets balansgång mellan briljans och vansinne.

Vansinnet kom fram i semifinalen mot Edsbyn i söndags. Först svingade han vilt mot Petteri Lampinen och sekunder senare skickade han Hans Andersson i isen.

Fosshaug har med all säkerhet en avstängning att vänta och den skulle enligt de första rapporterna ha kommit under tisdagen.

- Men vi har ännu inte hunnit få in yttranden från de berörda parterna, säger Mats Westling, ordförande i bandyförbundets tävlingskommitté.

Först på tisdag i nästa vecka får nu Fosshaug och lagkamraten Andreas Hammarbäck, som fick matchstraff för att ha smädat domaren Håkan Nystedt, besked om eventuella avstängningar.

Icke önskvärd

Men Fosshaug kan redan nu börja leta efter en ny bandyklubb. Västerås gjorde på tisdagen klart att klubben inte vill ha Fosshaug i laget till nästa säsongen.

Klubbens ordförande Karl-Erik Eckemark erkänner att matchstraffet mot Edsbyn spelat in i beslutet.

- Det är klart att sådant påverkar. Fosshaugs uppträdande stämmer inte överens med klubbens värderingar och syn på etik och moral.

- Men vårt beslut grundar sig mest på sportsliga orsaker. Per har inte kunnat träna ordentligt med laget och inte spelat särskilt många matcher, varken i år eller förra året.

Västerås utnyttjade en klausul i kontraktet som gjorde att man kunde säga upp avtalet redan i slutet av januari månad. Därefter har klubben fört en diskussion om Fosshaugs vara eller icke var i klubben.

''Smärtsamt''

Det heta humöret i kombination med dåliga knän blev till slut avgörande.

Karl-Erik Eckemark vill ändå framhålla Fosshaugs insatser för klubben som bland annat inneburit sex SM-guld.

- Fosshaug har gjort stora insatser för VSK och är en av de bästa bandyspelarna som funnits. Därför är det smärtsamt att hans tid i VSK slutade med en matchstraff för olämpligt uppträdande.

Lars Markusson/TT

Publicerad: