Läckert med löv

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Svenska höstmodet gör succé i Paris och Japan

PARIS

Svenska modeskapare invaderar Paris.

Och svenska kläder blir alltmer efterfrågade.

Framför allt av japaner.

BRRr... Är det höstkollektion så är det. Och mannekängen har redan blåfrusna läppar. Dock har Ann-Sofie Back även varmare kreationer i sin kollektion.
Foto: KATRIN JAKOBSEN
BRRr... Är det höstkollektion så är det. Och mannekängen har redan blåfrusna läppar. Dock har Ann-Sofie Back även varmare kreationer i sin kollektion.

Invasionen började med Marcel Marongui. Han har redan blivit en fixstjärna på modehimlen. I många år har han haft japanska finansiärer, men är nu helt självgående.

Sexig kombination

Med sina underbara visning i svart, rött och vitt bevisar han än en gång att enkla kläder inte nödvändigtvis måste vara tråkiga. Marcels favoritblandning, en mycket sexig kombination av maskulint och feminint, är bättre än någonsin. Glänsande draperingar, läder och tajta byxor för kvinnor som vill känna sig vackra.

Ann-Sofie Back bor och arbetar i London. Men väljer att visa sina näst intill konceptuella kläder i Paris.

- Det är hit japanerna kommer. Och de är de som är mest intresserade av mode. De betalar för idéer, inte för namnet, säger hennes assistent.

Ann-Sofies visning började baklänges, det vill säga först kom applåderande mannekänger in på rad, sedan bruden och till sist visningen. Ett udda knep för att visa udda kläder.

Även Parisbaserade Yvonne Börjessons flesta kunder finns i Japan. Men hennes kläder hittar fler och fler beundrare även i Europa.

En mycket speciell blandning av nordiskt och romantik med eget designade ljusa hightech-tyger.

- Vi kommer till Paris för att hitta asiatiska kunder, säger Anna Falkowska, en av fyra lovande kreatörer som visar sina kläder på svenska Kulturhuset.

Fräcka vardagskläder

Annas babydoll-inspirerade underkläder står i kontrast till de andras mera påklädda kollektioner. Manushs opretentiösa men fräcka vardagskläder och Ida Sjöstedts glamrocksskapelser.

Maria Fors som flyttat hit från Malmö syr sina spetsdrömmar själv.

- Jag är redan 35 och försöker fortfarande att få in en lönsam fot i branschen, säger Maria. Det underbara med det här jobbet är att man räknas som ung designer hur länge som helst.

Katrin Jakobsen

Publicerad: