Ni tjänar pengar på att måla upp offer

Slutreplik om sexarbetares villkor

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sexköpslagslobbyn tjänar pengar på att måla upp ett narrativ där sexarbetare enbart är offer utan egen makt att påverka, skriver debattörerna.
Foto: Thinkstock
Sexköpslagslobbyn tjänar pengar på att måla upp ett narrativ där sexarbetare enbart är offer utan egen makt att påverka, skriver debattörerna.

LÄS VIDARE

SLUTREPLIK. Det är som vanligt när vi tillåts delta i debatten. I stället för att bemöta våra åsikter hävdar våra meningsmotståndare inledningsvis att vi är en ”försvinnande minoritet” som man underförstått inte behöver bry sig om, medan deras egna erfarenheter är sanna och viktiga – vilket styrks av att artikeln är underskriven av personer ”med 20 års erfarenhet av att hjälpa målgruppen”.

Sedan hänvisar de till ej specificerad forskning för att avslutningsvis ägna sig åt smutskastning och hävda att vi sysslar med lobbyverksamhet finansierad av hallickar. Man kan stillsamt undra om de inte kunde ägna sig åt vanlig, hederlig debatt i stället för att diskvalificera våra röster och syssla med förtal.

Man kan också undra varför de enbart väljer att angripa Fuckförbundet och Rose Alliance, men av någon anledning utelämnar de två andra organisationerna som skrev under vår debattartikel: Feminister För Solidaritet och Stockholms Brukarförening, organisationer som också har medlemmar som säljer sex.

Men för all del, är det den nivån vi ska ha så skulle man kunna hävda att Talita är finansierad av polislobbyn, eller åtminstone sexköpslagslobbyn, då polisen Simon Häggström är en månadsgivare som deltog på deras seminarium i oktober tillsammans med diverse andra myndighetsutövare. Deltagande kostade 500 kronor och vinsten gick till Talita.

En person som skrev under vår text har mer än 30 års erfarenhet av att arbeta med och för ”målgruppen”. Gällande forskning så visar den forskning som exempelvis WHO, UNAIDS, och Amnesty refererar till att polisen är ett stort problem i de flesta sexarbetares liv och att kriminalisering av sexarbete, inklusive våra kunder, skadar oss mer än det skyddar oss.
Men förmodligen vet Talitas grundare bättre än Världshälsoorganisationen, för det kan väl aldrig vara så att de drivs av egenintresse? Sexköpslagens offernarrativ är trots allt oerhört gynnsamt för att skapa ett behov av den typen av verksamhet de ägnar sig åt.

Vi skulle föredra en hederlig debatt i sakfrågan. Men för att det ska kunna ske så måste ju de som inte håller med oss trots allt ta oss på allvar nog att åtminstone inte ägna sig åt lekskolefasoner och använda påhittade monster under sängen i sin argumentation. Vi väntar tålmodigt på att detta ska ske.


Erica Gustafsson, Feminister för solidaritet
Niklas Eklund, Stockholms brukarförening
”Emma”, Fuckförbundet, intresseförening av och för sexarbetare
Pye Jakobsson, Riksorganisationen för sex och erotikarbetare

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN