PRESENTERAS AV

Kärlekshyllningen till mobbade Benjamin: Du är SÅ modig

avChristina Nordh

I åtta år blev han och mobbad, hånad och misshandlad i skolan.

Efter Svenska Hjältar-galan har Benjamin kärleksbombats.

– Det känns bra. Jag blev verkligen överraskad, säger han.

Följ Svenska Hjältar på Facebook

Skolgången har varit tuff för 13-årige Benjamin Ek. Glåporden haglade i korridorerna, han blev ständigt förnedrad och misshandlad. Han har gått i tre olika skolor i Linköping – och blivit mobbad i allihop.

– De drog till och med ned hans byxor och alla bara stod runt och skrattade. Det jobbigaste var att veta att han fick stryk när han gick till skolan och se hur ledsen han var är han kom hem och la sig i sängen och grät, säger Benjamins mamma Susanne.

– De såg mig som den där lilla killen som inte kunde göra något i försvar. Det är en hemsk känsla att vara den som ingen bryr sig om, säger Benjamin.

Ryckte ut blixtsnabbt

Susanne försökte förgäves få hjälp från skolan under flera år.

– Han sa att han inte hade något värde i sitt liv. Han ville inte leva längre helt enkelt.

Susanne skrev, som en sista utväg, ett brev till motorklubben Daca, Drivers against child abuse, i maj i år och berättade om Benjamins helvete i skolan. Medlemmarna reagerade blixtsnabbt – dagen efter stod de hemma i familjens kök i Linköping.

Foto: PRIVAT
Benjamin Ek var utsatt för mobbning och misshandel i skolan under åtta år. – Det är en hemsk känsla att vara den som ingen bryr sig om, säger han.

Sedan dess har de hämtat och lämnat Benjamin vid skolan flera gånger. De har stöttat Benjamin och Susanne vid samtal med rektor, kurator och lärare.

– Det här var efter att Benjamin blivit mordhotad av en annan elev på Snapchat.

Vid Svenska Hjältar-galan, som sändes 11 december, var Benjamin den som räckte över statyetten till Göran ”Gubben” Andersson på Cirkus scen i Stockholm. Både Benjamin, Susanne och de sex medlemmarna i Daca på påtagligt rörda.

– Det var när ni kom in i mitt liv som allting förändrades. Nu är det kul att gå i skolan. Tack för att ni finns, sa han till Daca på Cirkus scen.

– Efter åtta års mobbning kan jag äntligen skicka grabben till skolan för jag vet att han kommer hem glad igen. Tack, Daca! säger Susanne med gråten i rösten.

Kärleksbombad på vita tavlan

Dagen efter att galan visades möttes Benjamin av en fullklottrad vit tavla på skolan. ”Benjamin är kung”, ”Du duger exakt som du är” och ”Du är fin” stod det bland annat.

– Det känns bra. Jag blev verkligen överraskad, säger Benjamin.

Och nu är det ingen som mobbar Benjamin längre.
– Nej, alla är snälla mot mig och behandlar mig med respekt. Ingen muckar eller någonting sådant.

– Jag är Daca evigt tacksam, grabben har i dag fått upprättelse. Jag har fått min son tillbaka, säger Susanne.

Foto: PRIVAT
Tavlan i skolan var full med kärleksbudskap till Benjamin.

Det är inte bara i skolan Benjamin har kärleksbombats. Även på Svenska Hjältars Facebooksida och Instagram hyllas han bland annat i de här inläggen:

”Så glad för Benjamin <3” och ”Benjamin har varit stark och är stark som gått igenom allt <3...” ”...Både Benjamin och Daca är värda mycket! <3<3”

– Att det skulle bli så här stort hade vi inte räknat med, men det har bara varit positivt och jag är tacksam att vi fick berätta om grabbens helvete (hela familjens helvete). Hoppas detta ändrar hur skolor jobbar med mobbning och att inget mer barn ska behöva genom åtta års mobbning, säger Susanne.

60 000 barn mobbas i Sverige varje år. Benjamin vill rikta en hälsning till alla mobbare:

– Sluta mobba så får ni mer kompisar! Om ni fortsätter att mobba så kommer ni bara att bli ensamma i framtiden, säger han bestämt.

Följ Svenska Hjältar på Instagram!

Foto: MAGNUS SANDBERG
Benjamins röst brister och tårarna rinner när han står på scenen. – Tack för att ni finns, säger han och snyftar.
1 av 20

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury åtta hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december varje år på Aftonbladet.se och i TV4.

Nominera din hjälte här nedan!

1 av 3 | Foto: MARCUS ERICSSON
ARTIKELN HANDLAR OM