Elias straffdelikatess – kopierade ”Foppa”

Superrookien bröt tolv matcher långa måltorkan – och visade iskyla med straff

avPer Bjurman

NEW YORK. Elias Pettersson vet hur man får en hel NHL-stad att glömma inställd slutspelsfest. 

Han satte en tvättäkta Foppa-straff när New Jersey gästade Vancouver i natt.

– Det är en variant jag har och jag ville testa den i natt, säger den unge stjärnan som också närmade sig klubbrekordet för rookies med ett mål under ordinarie matchtid.

Duellen mellan Vancouver och New Jersey stod 2-2 efter full tid och den fem minuter långa övertidsperioden förblev mållös.

Så straffavgörande följde och redan i den inledande omgången visade Elias Pettersson att han är landsman med Kenta Nilsons och Peter Forsberg.

Han satte den variant som Kenta först introducerade och ”Foppa” skrev in sig i evigheten med under OS-finalen i Lillehammer 1994.

Alltså:

Han fintade ut Devils-målisen MacKenzie Blackwood på vänstersidan, men drog plötsligt över pucken åt andra hållet – och la rasande läckert in den i den övergivna kassen med en enhand-backhand.

Magnifikt.

– Det är en variant jag har och jag ville testa den i natt, säger ”EP” till klubbens hemsida.

Bröt måltorkan

Han gjorde ett mål även under ordinarie matchtid – det 27:e för säsongen – och tangerade därmed legendariske Trevor Lindens bästa poängnotering för rookies. Nu är det bara en enda poäng upp till Pavel Bures och Ivan Hlinkas gemensamma klubbrekord.

– Det var trevligt att göra det målet, men jag borde varit mer självisk och skjutit även under övertidsperioden. Vi försökte tyvärr spela för snyggt där.

Foto: USA TODAY Network / Sipa USA

Missar slutspelet

Ja, för Elias drömstraff räckte inte till seger. Devils drog till sist längsta strået och kunde lämna västra Kanada med en 3-2-seger i bagaget.

Kanske en liten tröst för att de i och med Columbus seger tidigare under natten definitivt eliminerades från slutspelet.

Colorado Avalanche sjunker utan axelskadade Gabriel Landeskog på isen.

De förlorade även nattens hemmamatch mot avsågade Anaheim – med 5-3 – och håller nu på att förlora kontakten med lagen kring strecket. Risken finns till och med att de snart blir passerade av Chicago – en poäng bakom – och hamnar sist i Central-divisionen.

Hampus Lindholm gjorde ett av Ducks mål.

Matthew Tkachuk stod för NHL-karriärens hittills mest grandiosa uppvisning hemma i Saddledome under natten.

Han var inblandad i samtliga mål när Flames sänkte New York Rangers med 5-1; gjorde själv två och spelade fram till de övriga tre.

– Jag har tur som får spela med killar som kan avsluta, säger han ödmjukt till klubbens hemsida.

Mikael Backlund hade också en assist. Henrik Lundqvist vilade, han spelar istället kommande natts bortamatch mot Minnesota.

Dallas hade chansen att lämna streckstriden bakom sig när Golden Knights från Vegas dök upp i Texas i natt, men det gick inte. Gästerna vann med 2-1 – främst tack vare en storspelande Marc-Andre Fleury i kassen. Han stoppade 40 skott.


Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM