Elias Petterssons nya succé – knäckte Connor McDavid

”Jag hörde honom skrika och det lyckades”

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

NEW YORK. Medan kompisarna i svenska JVM-truppen triumferar i hans nya hembygd har Elias Pettersson egen show på annat håll.

Den svenske super-rookien gjorde sitt artonde mål, och stod samtidigt för sin 20:e assist, när Vancouver vann nattens duell mot ärkerivalen Edmonton.

– Det är lätt hänt att man börjar lite långsamt efter ett uppehåll men vi pratade om att undvika det och det lyckades vi väldigt bra med, säger han efter 4-2-segern som tar Canucks ända fram till tröskeln till playoff.

Under de veckor JVM pågår i Vancouver – och Victoria – får Canucks finna sig att vara jagade från stan, så Elias Pettersson har ingen möjlighet att umgås med alla han som före detta institution i juniorkronorna såklart känner i den blågula truppen.

Men den 20-årige fixstjärnan verkar inte särskilt deppig för det.

”Briljant passning”

När den långa roadtripen inleddes i Edmonton i natt , mot Connor McDavid, var han ännu en gång isens kung och säkrade såväl poäng nummer 37 som poäng nummer 38.

Först, 6.25 in i matchen, hittade han radarpartnern Brock Boeser precis framför kassen med en briljant passning från djupt ner i vänstra tekningscirkeln.

– Jag såg att han var där innan jag fick pucken och hörde honom skrika också, så jag försökte bara komma runt min back med klubban och det lyckades, berättar ”EP” för klubbens hemsida.

I slutet av samma period kom han loss i ungefär samma läge, men den gången sköt han istället, ur en svår position från nära håll – och satte rookie-säsongens artonde fullträff.

– Vi kom tre-mot-en igen och jag tänkte att jag skulle försöka skjuta högt om jag fick chansen och ja, det gick bra även då, fortsätter han med ett snett leende.

”Vi kan ta en playoff-plats”

Canucks hade 4–1-ledning redan efter de inledande 20 minuterna – och det räckte till seger.
– Det är lätt hänt att man börjar lite långsamt efter ett uppehåll men vi pratade om att undvika det och det lyckades vi väldigt bra med. Första perioden spelade vi riktigt bra, konstaterar Elias.

– Andra var sämre och likaså första tio i tredje perioden. Sedan stängde vi ner fint i slutet. Men förhoppningsvis kan vi spela bra i 60 minuter nästa gång.

Frågan är vad som händer om de klarar av det. Efter nattens seger står de precis på tröskeln till slutspelet.

– Vi tror på oss själva och känner absolut att vi kan klara att ta en playoffplats, säger rookie-stjärnan från Ånge.

Säsongens längsta bortaresa fortsätter närmast med match i Calgary natten till söndag. Sedan far Canucks vidare till i tur och ordning New Jersey (där det väntar matiné på Nyårsafton), Ottawa, Montreal och Toronto. Först 10 januari spelar de hemma igen.

▪▪▪

Erik Karlsson satt avstängd för andra matchen i rad – och den sista – när Anaheim gästade San Jose under natten, men likafullt tog Sharks en 4-2-seger med blågula förtecken. Marcus Sörensen och Melker Karlsson gjorde varsitt mål – och den senare stod också framför kassen och skymde när Brent Burns, i sin 1000:e match, smällde in matchavgörande 3-2 i mitten av tredje perioden.

Jakob Silfverberg gjorde det ena av Anaheims mål.

▪▪▪

Två kortväxta stjärnor fullbordade hattricks under natten, i varsin match.

I Calgary var det Johnny Gaudreau som stod för tre fullträffar, mot Winnipeg (4-1) – och i Chicago var det Patrick Kane mot Minnesota (5-2).

På båda ställena bidrog också svenskar med två assist: Elias Lindholm i Calgary och Erik Gustafsson i Chicago.

▪▪▪

Vegas Golden Knights slog Colorado med 2-1 hemma i T-Mobile Arena – och LA Kings slog Arizona med samma siffror i Staples Center.

Inga svenskpoäng bokfördes i någon av matcherna.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM