Dags att greppa borren, kvinna!

avHelena Utter

RELATIONER

Män gör fler hushållssysslor än tidigare – medan kvinnorna undviker grovgörat

1 av 2
MOTORSÅGAR Johanna Ögren och Karin Adelsköld visar hur du gör grovgörat själv.

Lyft på motorhuven, kvinna!

Män diskar och städar allt mer – nu är det dags att göra det klassiska mansgörat jämställt.

Det menar teknikbloggaren Karin Adelsköld:

– Kvinnor kan, men vill inte. Men nu är det dags att tacka för maten och gå ut och tvätta bilen.

Under de tio senaste åren har något hänt i och kring de svenska hemmen – männen diskar och städar mer.

Men kvinnorna lägger inte mer tid på att spika eller meka med bilen.

– Det här har jämställdhetsdebatten missat helt. Hur kan vi kräva att män tar över traditionellt kvinnliga sysslor om inte vi gör manliga sysslor? säger Karin Adelsköld.

”Han kan det där bättre”

Hon säger att hon delvis talar utifrån egen erfarenhet. I flera år åkte hon buss för att slippa fickparkera och överlät glatt allt som rörde bilen åt mannen.

Ofta hör hon andra tjejer säga att det får vänta med att koppla in tv:n tills killen kan fixa. Ett vanligt argument är att han ”kan det där bättre”.

Men det argumentet köper inte Karin Adelsköld.

– Kvinnor är inte alls sämre på teknik. Jag skulle säga att kvinnor är lata. De kan – men vill inte, säger hon och fortsätter:

– Det är väl inte bara den som gör en sak bäst, eller den som tycker en sak är roligast, som ska göra det?

Tillsammans med Johanna Ögren har hon gjort ”Lilla Gummans gör-det-själv-guide”, som vill förklara och instruera på ett enkelt och roligt sätt. Föregångaren till boken är bloggen Lilla Gumman som startade för tre år sedan.

– Vi fick idén till bloggen för att allt som handlar om teknik var så tråkigt och grabbigt och fokuserat på megapixlar. Det finns en sån tekniksnobbism; om man ställer en dum fråga i ett forum blir man idiotförklarad, säger Karin Adelsköld.

Förlorare i arbetslivet

Hon menar att kvinnorna själva förlorar på att inte ge sig i kast med sladdar och rör och skruv och mutter.

– Vi pratar om att dela föräldraledighet, matlagning och städning. Men hur kan vi då acceptera att könsrollerna är så cementerade på ett annat område?

De som förlorar på ordningen är kvinnorna.

– Tekniken finns överallt. Mer och mer i både hemmet och på jobbet. Så se till att hänga med i tekniken. Annars riskerar du att bli en förlorare i arbetslivet!

”Strunta i disken!”

Även om männen tar större del av hushållssysslorna än tidigare, är det kvinnorna som gör mest obetalt arbete.

– Jag menar inte att tjejer ska göra mer, bara att vi ska göra andra saker. Det är dags för oss att tacka för maten och gå ut och tvätta bilen. Och strunta i disken! säger Karin Adelsköld.

Fast det är inte säkert att förändringar kommer så lätt.

– Många killar vill nog inte lämna ifrån sig ”sina” sysslor. De brukar bli väldigt arga och säga ”ska man inte ens få ha bilen i fred?”.

Men, i slutändan, menar Karin Adelsköld, kan det handla om inflytandet över sitt eget liv.

– Jag vet en kvinna som är rädd för internetbanken. Så hennes lön går in på mannens konto. Det är ju tillbaka till femtiotalet!

Borra som ett proffs...

Borra som ett proffs

Saknar du djupstoppfunktion på din borrmaskin (funktion som ställer in hur djupt in i väggen du vill borra – maskinen stannar vid önskat djup) så kan du markera det djup du önskar med en tejpbit på borren.

Tejp är också bra att sätta på t ex kakel och andra ytor där borren tenderar att slira. Du klistrar bara på en tejpbit direkt på kaklet.

Är du rädd för att borra hål i en vatten- eller elledning? Köp på dig ett digitalt lokaliseringsinstrument som hjälper dig att hitta elledningar, vattenledningar, reglar och balkar av trä och metall. Finns på butiker som Clas Ohlson för någon hundralapp.

Raka linjer får du med hjälp av ett coolt, elektroniskt vattenpass som med laser mäter upp raka linjer och som kan göra både horisontella och vertikala linjer samtidigt. Vi rekommenderar att du investerar i ett sådant. Då slipper du stå där med sneda gardinstänger och göra om allt jobb. Om du nu inte har ett måste du mäta väldigt noggrant. Att utgå från väggar och tak när du mäter är dumt eftersom de sällan är raka även om det ser så ut. Använd ett ”gammaldags” vattenpass i stället och mät upp med korta mellanrum så att du får det rakt.

... och fixa din gnisslande dörr

Tysta den gnisslande dörren.

Gnisslande dörrar är oftast inget stort problem i nya hus eller lägenheter. Men gamla dörrar får man däremot smörja med jämna mellanrum. Om du har en dörr som låter som hämtad ur en skräckfilm kan det vara bra att veta VAR du ska smörja dörren så att den blir tyst.

Du behöver: Bomullstops, låsolja/låsspray, hushållspapper.

Lyft av dörren. Torka först rent i och runt gångjärnet med en bomullspinne. Doppa sedan en annan pinne i lite låsolja eller spruta på låsspray om du har sådan. Tryck ner bomullspinnen i själva gångjärnen och smörj också lite utanpå.

Sätt tillbaka dörren och öppna och stäng några gånger. Torka sedan bort överflödig olja.

Kvinnor tar hand om barnen – män målar om huset

Jämfört med för tio år sedan har kvinnorna minskat tiden de lägger på obetalt hemarbete (14 minuter), medan männen ökat sin tid (11 minuter). Kvinnor ägnar sig mer åt matlagning, dukning, städning, tvätt, omsorg om barnen och inköp än vad män gör.

Män gör mer underhållsarbete, det vill säga målning, reparationer etc, och mer resor i samband med hemarbete, än kvinnor.

Männen gör något mer hushållsarbete än tidigare, medan kvinnorna inte ökat sin andel av underhållsarbetet.

Sammanlagt ägnar sig kvinnor i genomsnitt åt 4 timmars obetalt hemarbete per dag – medan män lägger ner 3 timmar och 15 minuter.

Siffrorna gäller i genomsnitt per dag utslaget på veckans alla dagar och för personer i åldern 15 till 84.

Källa: SCB