”Trump är inte något vi sett förut”

Sveriges mäktigaste kvinna Cecilia Malmström i stor intervju

1 av 2

Med Donald Trump som amerikansk president får vi en ny världsordning.
Det säger en som borde veta, Sveriges mäktigaste kvinna, EU-kommissionären Cecilia Malmström.
– Han är inte något som vi sett förut och jobbar på ett helt annat sätt.

Cecilia Malmström är på snabbesök i Stockholm och vi träffas i en hotellobby. Hon, liksom resten av världen, har ett tungt år bakom sig. Terror, krig, växande nationalism och oväntade valnederlag.

Du har sagt att EU:s största utmaningar på ditt område är Trump, brexit och ökad protektionism. Hur påverkar valet av Donald Trump EU och Sverige?

– Det är svårt att veta. Men han är inte något som vi har sett förut och jobbar på ett helt annat sätt. Om man ska tolka vad han sagt i valkampanjen så ifrågasätter han den världsordning som vi känner till, där USA har en ledande roll i internationella organisationer som WTO och Nato.

Det är ganska tungt att säga att vi får en ny världsordning?

– Den världsordning vi byggt skapades efter andra världskriget. Vi skapade internationella organisationer som FN, Världsbanken och andra där USA tagit på sig en naturlig ledarroll. Men nu ifrågasätter han det.

Kan Trumps presidentskap leda till något positivt?

– Vi har ingen aning, han är ju inte ens på plats än. Just nu är det lättare att se problemen än möjligheterna. Det kan ändra sig.

– Kanske kan osäkerheten i USA göra att EU tar sig samman och visar det ledarskap som USA, åtminstone tillfälligt, drar sig undan på den internationella arenan. Både när det gäller klimatet, handeln och vissa säkerhetsfrågor.

Vilka tecken ser du på att protektionismen ökar?

– Det gör den globalt. I kritiken mot globaliseringen väljer många debattörer att framställa frihandel som den stora boven. Många länder inför också handelshinder för att skydda sina egna marknader.

Varför är det dåligt för EU och för Sverige?

– Då blir det svårare att handla och det är inte bra för ekonomin. Handeln har också varit en fantastisk kraft för att lyfta människor ur fattigdom.

Du är sannolikt Sveriges mäktigaste kvinna. Hur känns det?

– Det har jag faktiskt aldrig funderat över. Men det är klart, sitter man i EU-kommissionen har man ju en hel del att säga till om, så är det.

Hur stor makt har du?

– Ganska stor. Om man tittar på det jag har hand om, handelsfrågorna, så är det ju kommissionen som förhandlar alla EU:s handelsavtal.

I år är det val i bland annat Nederländerna, Frankrike och Tyskland. I samtliga val ser det ut som de nationalistiska krafterna stärks. Vad säger du om det?

– Att människors oro efter den ekonomiska krisen utnyttjas på ett sätt som är väldigt bekymmersamt. Det här är länder som grundat EU och som ska stå upp för våra grundläggande värderingar men där populismen, förenklingen, främlingsfientligheten, och EU-skepticismen växer, precis som på andra håll.

Vad kan EU göra åt det?

– Vi måste stå upp mot populismen. De etablerade, gamla politikerna måste ta sitt ansvar, lyssna på människors oro och leverera svar som inte bara är svart eller vitt. Det är inte så att bara vi slänger ut utlänningarna, bara vi slutar handla, bara vi går ur EU så löser sig alla problem. Dessutom måste EU ta sig samman och lösa de stora frågorna som människor är oroliga för, exempelvis flyktingar och terror.

Kommer EU att få till stånd en fungerande överenskommelse om att dela på ansvaret för flyktingarna som söker sig till vår kontinent?

– På pappret är alla överens. Men vi ser ju väldigt lite av det i verkligheten. Att 28 av världens rikaste länder inte kan ta ett större ansvar under den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget. Bomberna faller över sjukhuset, man ser hur barnen lider. Och vad gör vi? Jo, vi stänger gränsen. Det är skamligt.

Hur mår EU just nu?

– Det är ett fall av ganska allvarlig depression och dåligt självförtroende. Kriserna är många och utmaningarna är jättestora.

Hur är stämningen när EU-kommissionen träffas på onsdagar?

– Vi har långa problemlistor. Men vi är inte knäckta av dem, vi är villiga att arbeta ännu hårdare. Det finns en himla jävlar anamma.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Det vore skönt med lite arbetsro.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM

EU

USA