S-profil om hatstormen mot Annie Lööf: ”Provocerar att en kvinna har makt”

Veronica Palm backar C-ledaren: Groteska mängder hat

avAnders Johansson, Olof Svensson

Centerledaren Annie Lööf får utstå mycket hat efter beslutet att stödja en regering ledd av Stefan Löfven.

Veronica Palm, tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot, backar nu upp henne på mikrobloggen twitter.

– Hatet beror inte på något annat än att hon är just en hon, skriver Palm.

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
Veronica Palm.

Den politiska uppgörelsen, C-L-MP-S, som gör att Stefan Löfven får fortsätta som statsminister, diskuteras flitigt i sociala medier och inte minst på twitter.

Där är tonen bitvis oförsonlig. Annie Lööf anklagas för att ha brutit sina vallöften. Däribland att hellre skulle äta upp sin högra sko än att bli ett stödhjul åt Socialdemokraterna. Nu efter uppgörelsen kommer den svekdebatt som förutspåddes.

Även Liberalernas Jan Björklund får kritik för att ha lämnat alliansen för att stödja motståndarna. Men enligt Veronica Palm drabbas Annie Lööf mycket hårdare. Beroende på att hon är kvinna.

”Groteska mängder hat”

Veroncia Palm skriver på twitter:

”Lööf får groteska mänger mer hat än Björklund. Det beror inte på något annat än att hon är just en hon, att det provocerar att en kvinna har makt och tar plats. Det beror på ynkliga män och manssamhället.”

Kontroversiella författaren och swishjournalisten Katerina Janouch, som kandiderade för Medborgerlig samling, startade också en omröstning om vilken politiker som är ”minst populär”. En lista som toppades av Annie Lööf.

Lööf: Anständighetens gräns passerad

Annie Lööf valde att själv gå ut på twitter och slå tillbaka mot hatet. Hon efterlyste då ”fler vuxna i rummet” och en bättre samtalston.

Hon säger till Aftonbladet:

– Det finns en anständighetens gräns och den är passerad från flera håll. Vi behöver ha en god ton, ett bra samarbetsklimat men också ett samtalsklimat. Under många år, inte minst de senaste veckorna, har det varit oerhört högt tonläge.

Får stöd av S-minister

Socialminister Annika Strandhäll, som råkade ut för en hatstorm i somras sedan hon lagt ut en bild på sig själv i Sverigetröja, backar också upp Annie Lööf.

Strandhäll skriver i ett svar:

– Men herregud...

Annie Lööf tillägger att det var hög tid för en överenskommelse för att komma framåt.

– Jag tror att svenska folket vill se en regering på plats och att man har fokus på sakpolitik, inte pajkastning, säger Annie Lööf. Det är viktigt att vi tar oss samman och håller tonläget.

Enligt en genomgång som DN gjort är Centerpartiet och Liberalerna de stora vinnarna i uppgörelsen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet – sett till antalet löften som återfinns i de olika partiernas valmanifest.

ARTIKELN HANDLAR OM