Knockade alla – på tre minuter

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Johaug vann tremilen med tidernas största segermarginal

1 av 2 | Foto: TT
Först kom Johaug…sen inget…

Oslo. Therese Johaug slog inte bara konkurrenterna i Holmenkollens tremil.

27-åringen krossade rekordet för största segermarginal i världscupen när hon gick in 3.46 före tvåan.

– Det var kanske det bästa loppet i min karriär hittills, säger hon.

I 500 meter hängde konkurrenterna med Therese Johaug i Holmenkollens tremil i klassisk stil. Sedan var de tvungna att ge sig.

Världscupsledaren körde de resterande 29,5 kilometerna på egen hand och hela tiden ökade avståndet: nio sekunder vid första mellantid, fyrtiofem sekunder efter en halvmil, två och en halv minut efter 15 kilometer.

Redan där var luckan större än Larissa Lazutinas rekordbrytande segermarginal från 1998.

Johaug vann till sist med 3.46 före tvåan Ingvild Flugstad Östberg, mest någonsin i damernas världscup, och kallar loppet för det bästa i karriären.

– För mig betyder det massor att vinna Holmenkollen. Jag älskar atmosfären här, säger Johaug.

Kalla hade skidproblem

Ida Ingemarsdotter och Jennie Öberg bröt loppet. Charlotte Kalla öppnade starkt men hängde inte med på slutet och blev sexa. I slutet av loppet syntes hon kliva utanför spåret i brist på fäste, vilket hon bekräftade efter målgången.

– Jag försökte bara fortsätta kämpa och åka så bra jag kunde. Jag valde att starta på mitt förstapar och hade inte lika lätt att få fast andraparet, så det blev svårt när farten höjdes och man inte har riktigt fäste, säger hon.

En norsk reporter frågar om Kalla ens hade kunnat haka på Johaug de första kilometerna om hon hade struntat i resten av loppet.

"Inte jättehög fart"

Hon tänker till och skakar på huvudet.

– Nej. Hon är en imponerande skidåkare. Jag vet att hon kan gå riktigt fort. När ingen försökte hänga på henne och vi blev en stor grupp som slogs om andraplatsen så blev farten inte jättehög i början. Det gäller att vara i riktigt bra slag om man ska hänga med Therese.

Närmast väntar slottssprinten i Stockholm på torsdag.

Publicerad:

LÄS VIDARE