Iraks armé: Vi har befriat Baiji från IS

avNiklas Eriksson

Iraks armé har med amerikanskt understödd tagit tillbaka staden Baiji från terrorgruppen IS.

– Styrkorna har rensat staden och har full kontroll över de centrala delarna, säger Tahseen Ibrahim, talesperson för armén.

Under söndagsmorgonen återtog irakiska styrkor tillsammans med shiamilis-grupper och amerikanskt understöd den strategiskt viktiga staden Baiji norr om Bagdad.

– Vi kan meddela att centrala Baiji är helt befriad och att den irakiska flaggan hissats över stadshuset, säger Muhammed al-Eqabi, talesperson för shiamilisen Hash al-Shaabi, enligt CNN.

På vissa håll i staden pågår fortfarande strider med IS-grupper som inte lyckats fly staden. De irakiska styrkorna uppges också avancera med försiktighet då terroristerna tros ha minerat hus och byggnader, enligt CNN.

Bombades från luften

IS uppges ha flytt mot Mosul men ska ha bombats från luften under reträtten.

Staden Baiji är strategiskt viktig. Dels för dess närhet till Iraks näst största stad Mosul som intagits av IS och dels för att det där finns ett oljeraffinaderi som terrorgruppen tagit kontroll över och därmed hindrat Iraks armé från att fylla på sina magasin, enligt CNN.

Nu ska Irak och dess allierade försöka driva ut terrorgruppen från det närbelägna raffinaderiet, Iraks största med kapacitet att producera 300 000 fat per dygn, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM

Irak