Glädjebesked för Sveriges bönder – hopp om regn de närmaste dagarna

avStaffan Dickson

Extremtorkan har lett till förstörda spannmålsgrödor och tvingar köttbönder till nödslakt.

Lantbrukarnas riksförbund ber om regn inom en vecka – och ser ut att bli bönhörda.

– Det kommer bli lite mer växlande med en del moln och tidvis även en del regnskurar, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Efter en torr och rekordvarm majmånad har många skördar torkat bort. Bristen på gräs och spannmål påverkar inte bara spannmålsproducenter – i förlängningen drabbas även köttbönder.

– För vår del betyder det att vi nog tyvärr kommer behöva slakta ut en del, säger Upplandsbonden Thomas Jansson till Sveriges Radio P4 Uppland.

Han uppskattar att det kommer att kosta honom omkring två miljoner kronor att göra sig av med en tredjedel av sina nötkreatur.

Lennart Nilsson, ordförande på Lantbrukarnas riksförbund (LRF) Växtodling, beskriver vädersituationen som ”extrem” och säger till TT att det måste börja regna inom en vecka för att situationen inte ska bli riktigt problematisk.

Varierat väder

Och bönderna ser ut att bli bönhörda. Ian Engblom, meteorolog på väderinstitutet Foreca, säger att det snart finns hopp om regn.

– Söndagen kommer att bli ganska varm, men sedan blir det en återgång till lite svalare väder nästa vecka. Det blir också lite mer varierat väder. Vi kommer inte ha solsken hela tiden utan det kommer bli lite mer växlande med en del moln och tidvis även en del regnskurar i stora delar av landet, säger Ian Engblom i Aftonbladet TV.

Mycket skurar

Redan under de närmaste dagarna ser det ut att kunna bli en del regn i den södra halvan av landet.

– Det är varmast i söder, så där kanske det är störst problem. Under både söndagen och måndagen kan Svealand få ganska mycket skurar. Sedan kan det bli lite kortare skurar även i Götaland. Så en del hopp finns det under de närmaste dagarna.

Även i de norra delarna av landet ser det ut att kunna bli regn.

– Morgondagen (söndagen) blir varm i den södra halvan av landet. Lite mer växlande molnighet kan vi nog räkna med i morgon i söder, men också goda solchanser under stora delar av dagen. Längst i norr blir det lite mer moln och lite större risk för regn.

Väderrekorden som får dig att häpna 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Jordbruk