Nu kan vi berätta Elinors historia

avLindah C Mohlin

Lindah C Mohlin.

Våren 2014 fick jag ett tips om 17-åriga Elinor Schyman som varit tvångsomhändertagen och inlåst på statliga institutionshem under en längre tid. Detta trots att hennes socialhandläggare, vårdare och ansvariga på placeringsenheten slagit larm om att hon inte skulle hållas inspärrad.

Med hjälp av dold inspelning kunde jag ta del av Elinors möten på socialtjänsten och då klarnade bilden. Socialtjänsten bekräftade att hon inte fått någon vidare vård, att hon absolut inte skulle vara inlåst och att hon sitter i ett barnfängelse.
I somras hälsade jag på Elinor på det statliga ungdomshemmet i Eksjö. Jag kunde aldrig föreställa mig att det är så här vi vårdar samhällets mest utsatta barn och ungdomar. Elinor satt inlåst på ett sterilt litet rum, ständigt övervakad och utan kontakt med de övriga intagna.

Efter en knapp timme knackade jag på dörren för att bli utsläppt. Luften var så dålig att jag inte kunde vara kvar.

Nu har det gått nästan ett år. Med hjälp av dolda inspelningar, anmälningar, tusentals journalsidor och vårdare som vittnat om den kränkande behandlingen av Elinor kan vi nu berätta hennes historia.

ARTIKELN HANDLAR OM