Rysk mamma fängslad för spioneri

Publicerad:
Foto: PRIVAT

NYHETER

Den ryska småbarnsmamman Svetlana Davidova, 37, hörde soldater i sin hemstad prata om att de skulle skickas till Ukraina i civila kläder.

Efter att ha tipsat den ukrainska ambassaden greps hon av rysk säkerhetstjänst.

Nu riskerar Svetlana Davidova 20 års fängelse för spioneri.

Svetlana Davidova och hennes make Anatolij Gorlov är medlemmar i det ryska kommunistpartiet och aktiva motståndare till Rysslands militära insatser i Ukraina.

I april förra året ringde Svetlana till Ukrainas ambassad i Ryssland efter att ha hört ryska soldater i staden Vjasna, cirka 25 mil väster om Moskva, säga att de skulle skickas till Ukraina civilklädda.

”Agenter trängde sig in”

Nio månader senare, den 21 januari i år, ringde den ryska säkerhetstjänsten FSB på sjubarnsfamiljens dörr medan Svetlana Davidova ammade sitt minsta barn.

– Jag tänkte att grannar hade klagat på att vi förde oväsen. Men vi hade inte fört oväsen så jag öppnade dörren och då trängde sig svartklädda FSB-agenter in i vår trerummare, grep mig i armarna och frågade min fru: ”Är du Svetlana Davidova?” Och hon sa ja, berättar maken Anatolij Gorlov för Sveriges Radio.

”Går emot sin egen linje”

Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Ryssland. Svetlana Davidova är anklagad för att ha avslöjat något som egentligen inte borde gå att avslöja, eftersom det enligt Ryssland inte finns några ryska soldater i Ukraina.

Men enligt människorättsadvokater tyder den ryska säkerhetstjänstens agerande på motsatsen. I sociala medier anklagas nu den försvarsadvokat som staten tilldelat Svetlana Davidova för att inte se till hennes bästa utan i stället verka för att hon ska fällas.

I väntan på rättegång sitter Svetlana Davidova inspärrad på högsäkerhetsfängelset Lefortovo. Enligt Sveriges Radio riskerar hon mellan 15 och 20 års fängelse för telefonsamtalet till den ukrainska ambassaden.

Publicerad: