Gå på krogen – i gruvan

avAnders Hedberg, Emelie Simonsbacka

Unik restaurang i Finland

1 av 2 | Foto: AP
Prisbelönte kocken Niklas Ekblom (till vänster) och krögaren Timo Linnamaki ligger bakom Muru Pop Down – krogen som ligger i Tytyri-gruvan i södra Finland, 80 meter under marken.

Inget för den klaustrofobiska men den nya gruv-restaurangen i Lohja i södra Finland är perfekt för den spänningssökande finsmakaren.

Om du gillar att dinera på udda platser är krogen Muru Pop Down i Lohja någonting för dig. 80 meter under jord i den tidigare Tytyri-gruvan kan du just nu avnjuta en fyra rätters-meny lagad av prisbelönta kockar. Den som vågar och vill kan i samma veva ta en trip ner till 350 meters djup för ett besök på gruvmuseet.

Kalaset går på drygt 1 000 kr per person men då är både mat och dryck högklassig. Och lokalen – ja, minst sagt unik.

Restaurangens meny har inspirerats av gruvmiljön och jordmånen, och i den förenas rena och närproducerade inhemska råvaror som är aktuella för säsongen.

Årets bistro

Den som vill besöka restaurangen måste vara snabb. Krogen öppnades i måndags och håller endast öppet för allmänheten i tio dagar, som en del av designhuvudstadens program. Den permanenta bistron Muru, utsedd till årets restaurang, står dock stadigt i huvudstadens trendiga stadsdel Rödbergen och är väl värd ett besök.

ARTIKELN HANDLAR OM