Obama kritiseras för datainsamling

avErik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 7
TRÄDER FRAM 29-årige Edward Snowden jobbade som teknisk assistent för NSA under fyra år, men till slut satte samvetet stopp och han bestämde sig för att berätta vad som försiggick inom den amerikanska underrättelsetjänsten.

Kritiken växer mot den amerikanska datainsamlingen genom övervakningsprogrammet Prism.

Angela Merkel förväntas ta upp frågan med Obama inom kort.

– Jag är inte glad över att europeiska medborgare saknar skydd som amerikaner har, säger Peter Schaar, Tysklands federala kommissionär för dataskydd.

Under måndagen har man i Washington försökt få överblick över en av de största säkerhetsläckorna i historien. Edward Snowden, som under söndagen framträdde som läckan, har förmedlat dokument som visar att amerikanska myndigheter har direkt tillgång till flera stora it-jättars data.

Kritiken mot informationsinsamlingen har de senaste dagarna vuxit i styrka.

Nästa vecka ska Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffa USA:s president Barack Obama. Merkel förväntas utkräva svar på hur pass omfattande USA:s spaning egentligen är.

Även topp-politiker inom EU har sagt att de kommer pressa det amerikanska styret angående datainsamlingen. Samtal ska föras senare under denna vecka.

Hård tysk kritik

En som uttryckligen kritiserat USA är Peter Schaar. Han är Tysklands federala kommissionär för dataskydd och har som ansvar att skydda de tyska medborgare på nätet, både mot företag och myndigheter. Han menar att det är oacceptabelt att amerikanska myndigheter har tillgång till europeiska medborgares personliga data.

Obama har försäkrat att amerikanska medborgares rättigheter skyddas.

– Att amerikanska medborgare skyddas tillräckligt – vilket jag inte vet om de är – men inte europeiska, är inte något jag kan vara glad över, säger Schaar till Washington Post.

Går för långt

Anledningen att man är extra upprörda just i Tyskland är att amerikanska myndigheter i mars i år samlat in mer information därifrån, än någon annanstans i Europa. Totalt samlades mest uppgifter in i mellanöstern-området.

Även i USA har debatten varit splittrad. Samtidigt som många ställt sig bakom Prism, så har politiker från båda de politiska lägren höjt röster för att USA:s övervakningen nu gått för långt, skriver The Guardian.

Obama håller tyst

Många har också bannat Edward Snowden för att han läckt uppgifterna. De menar att han utsatt USA för omedelbar fara.

Obama har ännu inte uttalat sig angående Snowden, om vad man ska göra med honom.

Under söndagen kom ett kort uttalande från Vita Huset.

– En person som har tillgång till hemlig information vet att den har ett ansvar att skydda uppgifterna och följa lagen, säger Shawn Turner, talesperson för säkerhetsfrågor.

Publicerad: