Företag bryter förbud vid kopparköp

Av: Emma Kirkhoff

Publicerad:
1 av 3

Flera metallföretag bryter mot förbudet mot kontant betalning, enligt en granskning som TV4 har gjort.

Kopparstölder är ett stort problem som innebär både fara och miljoner i kostnader för samhället.

– Så länge vi har oseriösa metallhandlare kommer problemet med kopparstölder att fortsätta, säger polisen Johan Lundberg till Kalla Fakta.

Med beslagtagen koppar som de fått låna av polisen reste TV4:s Kalla Fakta runt till metallföretag och försökte sälja mot kontant betalning.

Femton av 21 företag var villiga att ge pengar direkt i handen. Det trots att det enligt både polisens och metallbranschens regler inte är tillåtet att betala kontant.

– Så länge det finns många oseriösa metallhandlare som tar emot kontanta pengar så kommer det här att fortsätta, säger Johan Lundberg vid polisen i Västra Götaland, till Kalla Fakta.

Kostsamt samhällsproblem

Kopparstölder orsakar stora samhällsproblem i Sverige. Förra året stod tågen stilla i två timmar varje dag på grund av stulna kopparledningar. Det kostade samhället minst 70 miljoner kronor.

Kyrkogårdar över hela landet är också drabbade. Bara i Stockholm har nästan 100 gravar skändats de senaste två åren, och på Gamla kyrkogården i Gävle tömde tjuvarna ut askan efter en kremerad man på marken när de försökte stjäla kopparurnan som askan låg i.

”Lätt sätt att få pengar”

I Sverige finns runt 1000 företag som handlar med metaller. Enligt polisen skulle kopparstölderna kunna stoppas om företagen slutade betala för koppar kontant.

– Många av tjuvarna har inga konton. Det här är ett lätt sätt för dem att komma åt kontanter, säger Johan Lundberg. 

Branschorganisationen Svenska Järn har infört ett förbud mot kontanthantering. Det finns i dag system för att överföra pengarna till konto vilket gör att man kan spåra köpen. 

”Vill inte tjäna på brott”

Stena Recycling, som ingår i Stenasfären, är ett stort företag som köper upp mycket koppar i Sverige. De är den sista länken i kedjan innan kopparn skickas till smältverk.

Företaget säger att de inte känner till att de köper stulen koppar.

Men de ställer inget krav på kontantförbud för de metallföretag som de köper av och de kräver inte heller att det finns rutiner för att upptäcka om kopparn är stulen.

– Om det är ett bra sätt att få bort kriminaliteten så ska vi självklart göra det. Vi vill inte tjäna pengar på något som är brottsligt, säger Anette Björklund, kommunikationschef på Stena Recycling AB till Kalla Fakta.

Kalla fakta sänds i TV4 på söndag kl. 19.30 och i Kalla fakta Studio i TV4 News, söndag kl. 20.00

Publicerad: