Publicerad:
Uppdaterad:

33 dödade av bomb i Pakistan

Publicerad:
Uppdaterad:

Islamabad. En bombexplosion i det oroliga nordvästra Pakistan har krävt minst 33 liv, rapporterar myndigheterna.

Omkring 80 människor skadades av fredagens bilbomb, rapporterade polis.

Det var ett av många självmordsattentat i det terrordrabbade nordväst. Bombaren körde in en jeep med cirka 150 kilo sprängmedel i ett annat fordon, uppgav polisen.

Attentatet ägde rum i en basar i bergsbyn Ustarzai, vars befolkning är shiamuslimsk. Det riskerar orsaka nytt våld mellan shia- och sunnimuslimer i Pakistan: efter explosionen tog arga shiitiska ungdomar över i butikskvarteret, slog med käppar mot polisbilar och skrek slagord inte bara mot talibaner utan också mot Pakistans regering, sade ögonvittnen.

Unga tog över

Folk var ute och handlade mat inför storhelgen id al-fitr, som markerar slutet på fastemånaden ramadan. Bomben slog sönder butiker och andra byggnader. Många begravdes i rasmassorna.

– En restaurang och många butiker har rasat. Det är kaos här, en fruktansvärd förödelse, sade Ibn-e-Ali, en före detta domare bosatt i området.

Shiamuslimer utgör 20 procent av Pakistans befolkning, som i övrigt är sunniter. Över 4 000 människor har dött i inbördesstrider i Pakistan sedan slutet av 1980-talet.

Nära talibanfäste

Ustarzai ligger nära Kohat, en garnisonsstad nära klanbältet vid gränsen mot Afghanistan, en känd tillflykt för talibaner och al-Qaida-män. Det förekommer att de sunnitiska talibanerna angriper shiamuslimerna.

Attacken kan vara en hämnd för säkerhetsstyrkornas attacker mot terrorister, sade en polisman till den pakistanska nyhetsbyrån APP.

Bland de döda var arbetare som väntade på bussen hem till helgen, sade en annan invånare, vars bror dödades.

Pakistanska styrkor har den senaste tiden vunnit terräng i Swatdalen nordväst om Islamabad, där talibaner hade upprättat ett skräckvälde.

TT-Reuters-AFP

Publicerad:
Publicerad: