Armeniskt ja till turkkontakt

Publicerad:
Uppdaterad:

Jerevan. De tre partierna i Armeniens styrande koalition, som tillsammans innehar majoriteten i landets parlament, sade på fredagen att de stödjer återupprättade kontakter med den tidigare ärkefienden Turkiet.

"Den armeniska staten har visat mod. . . när det gäller framtiden för vårt land och förbättrade relationer mellan de två länderna, sade de tre styrande partierna i ett gemensamt uttalande.

Tidigare har även Turkiet och premiärminister Recep Tayyip Erdogan sagt sig vilja upprätta normala diplomatiska relationer mellan de två fiendeländerna. Det historiska avtalet kan komma att skrivas under i Zürich i Schweiz den 10 oktober enligt turkiska källor, vilket ännu inte bekräftats av Armenien.

"Vi välkomnar en sådan politik och uppmanar alla medborgare i Armenien, samt alla politiska partier och organisationer - och även armenier runt om i världen - att skapa de nödvändiga förutsättningarna för att processen ska lyckas" uppgav de tre partierna.

Konflikten mellan de två länderna är mer än hundra år gammal. Armenien minns förtrycket från det osmanska riket som kulminerade i massdödandet under första världskriget. Turkiet har förnekat att folkmord på armenier ägde rum 1915.

De spända relationerna i regionen innebar att gränsen mellan de två länderna stängdes 1993. Men islossningen innebär ett viktigt steg i grannsämjan, som även välkomnas av EU.

TT-AFP

Publicerad: