”Ska inte bara blanda sin jävla gin och tonic”

avMadeleine Brohlin

MAT & DRYCK

Prisbelönta bartendern aktuell med ny bok – tjuvkika på ett av hans recept

1 av 3 | Foto: Fotografen Andreas Nilsson och bartendern Emil Åreng gav sig ut på turné i Norrland.

Stjärnbartendern Emil Åreng vill få svenskarna att släppa loss när det gäller drinkar.

Med sin nya cocktail-bok hoppas han kunna inspirera till nya och udda cocktails.

– Man ska inte bara sitta hemma och blanda sin jävla gin och tonic, säger han.

Foto: Emil Åreng.

Den prisbelönta bartendern Emil Åreng blev årets bartender i fjol och har flera topplaceringar i internationella tävlingar. Sedan ett år tillbaka har han tillsammans med fotografen Andreas Nilsson arbetat på en ny cocktail-bok, ”Salongs i Norrland”, som släpps i september.

– Jag har sagt att jag vill göra en bok om Norrland. Idén kom för några år sedan när vi började jobba med norrländska ingredienser. Att det vore skoj att skriva något om det här. Men vi har inte riktigt kommit på vad vi skulle skriva. Sedan kom idén tillsammans; om vi åker runt hela Norrland och tolkar det i cocktails.

– Vår förläggare gick igång på att berätta en historia om Norrland och deras karaktärer och platser med hjälp av cocktails.

”Det är äkta och genuint”

Läsarna kommer få träffa på flera intressanta Norrrlands-profiler.

– Allt ifrån Staffan Lind till Doris Berglund, som var Sveriges första kvinnliga skogshuggare. Det är äkta och genuint Norrland. Jag har suttit ner och pratat med dem om deras liv och hur de levt. Sedan har det blivit en cocktail. Varje ingrediens i drinken har något att göra med personen. Vilket gör att det blivit intressant.

Ja, det blev till och med en drink med hö i?

– Hö blev det när vi var hos hästmannen Janne Sundström. Så det är lite udda saker, säger han.

”Vill få bort den där stämpeln”

Han hoppas att boken ska inspirera svenskarna att testa nya saker när det gäller drinkar.

– Folk använder inte hjortron i cocktails, även om det är så jävla gott. Det blir ett wake-up call för många att man kan använda sådana saker i just sprit. Det ska inspirera till att blanda hemma – så att man inte bara sitter hemma och blanda sin jävla gin och tonic och tycker att det här är bra. Jag vill få bort den där stämpeln att man alltid dricker samma sak och visa upp Norrland från sin mest annorlunda sida.

– Drink-böcker finns det gott om men det är samma sak i alla. Här får du inspiration att göra något nytt.

Här under bjuder Emil på ett smakprov ur hans bok ”Salongs i Norrland”.

Drinken ”Ensamheten”

Drinken är inspirerad av Kent Andersson

Född: 7 oktober 1956

Bor: i Ensamheten

Sysselsättning: Timmerhuggare med specialitet svåra träd, tar ibland armbrytaruppdrag.

Mest stolt över: att jag har en käring (Jeanette) o 3 onga (Heidi, Torbjörn, Frank) o ett barnbarn Dante.

Foto: Drinken ensamheten – inspirerad av Kent Andersson.

”Kent Andersson bor i byn Ensamheten tillsammans med resten av sin familj och den närmaste släkten som levt här i generationer. Nästan alla bryter arm och en av de som gör det allra bäst är Kents dotter Heidi Andersson. Förutom att träna och tävla i armbrytning går övrig tid åt till att sköta skogen och marken som de alla äger tillsammans. Det är lika självklart att bygga sitt eget hus som att dricka kokkaffe och ju mer Kent får se av världen desto bättre trivs han i Ensamheten som har så mycket större betydelse än att bara vara ett hem, här finner han gemenskap, lagarbete, lycka och motgångar, vemod, nostalgi, sorg och glädje”.

50 ml Hernö Gin Navy Strength

”Vet ni varför så många skogsarbetare gillar gin? Jo, för lukten när du står och röjer i skogen påminner om gin. Enriset som slår upp mot ansiktet doftar exakt som gin och har du valt det här yrket så vill du vara i skogen, helst året om. Så vi använder gin som påminner Kent och alla andra hjältar i skogen om de tuffa och härliga 15-timmarspassen de kör, i ur och skur. Gin får inte kallas gin om inte smaken av enbär är tydlig. Här finns det en tydlig ton men även en känsla av Norrland”

20 ml Byrrh inlagd med kaffebönor

”Kaffe är något man behöver i skogen för att hålla igång. Jag känner då ingen som jobbar i skogen som inte dricker kaffe. Kent behöver kaffe lika mycket som gin behöver tonic. Byrrh är ett starkvin gjort med bland annat kinin som är basen i tonic. Kaffetonerna tillsammans med starkvinet kommer göra så att ginen tar sig till en sällan skådad nivå. Lägg in ungefär 20 gr kaffebönor på en flaska Byrrh, låt stå i 24 timmar, sila bort bönorna och sen är det bara att köra”

20 ml Gran Zirup

”Kent är bokstavligen omgiven av gran. Är inte halva huset gjort av gran så är det bara att kolla ut genom fönstret – inte något annat än tall och gran de närmsta femhundra hektaren, om du nu kan kolla så långt för jag kan då inte det. Men Kent, ja det är nog fan inte omöjligt även fast han är hemmablind. Granzirup som Eva i Krokom gör har ett djup som kommer att passa perfekt med både kaffe och gin, en cocktail som redan nu är en världsmästare, precis som Kent. Gran zirup köper du av Eva i Krokom!”

Utförande: Rör alla ingredienser med is och sila upp till ett glas med is i.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Gin