USA:s energiminister vänder – vill förhandla om Parisavtal

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

I maj väntas USA:s president Donald Trump fatta beslut om landet ska hålla fast vid Parisavtalet eller inte.

Nu säger energiminister Rick Perry att USA bör fortsätta följa klimatavtalet, men att avtalet bör omförhandlas.

– Jag kommer inte att gå till USA:s president och säga ”låt oss lämna Parisavtalet”, säger den tidigare kritiske Perry till AFP.

USA:s energiminister Rick Perry.
Foto: AFP
USA:s energiminister Rick Perry.

Den tidigare så skeptiske energiministern verkar ha gjort en helvändning och meddelar nu att han anser att USA bör fortsätta följa Parisavtalet om att minska utsläppen av växthusgaser, men att avtalet bör omförhandlas.

– Jag kommer inte att gå till USA:s president och säga ”låt oss lämna Parisavtalet”. Vad jag kommer att säga är att vi nog måste omförhandla det. Vi måste sätta oss ner och de måste bli mer seriösa gällande avtalet, säger Rick Perry.

USA:s energiminister är en av dem som varit öppet kritiska till forskningen om global uppvärmning och Perry har tidigare sagt att en begränsning av koldioxidutsläppen skulle ”ödelägga” USA:s ekonomi.

Trump inte bestämt sig

USA:s president Donald Trump har officiellt ännu inte bestämt sig för om landet ska fortsätta följa avtalet, och ett beslut väntas komma nästa månad.

Under valrörelsen kallade Trump klimatförändringarna för ”en bluff” och var mycket tydlig med att han som president skulle dra sig ur Parisavtalet.

I slutet av mars undertecknade han även en presidentorder som ödelade stora delar av Barack Obamas tidigare klimatreformer – reformer som införts för att USA skulle klara att nå upp till villkoren för Parisavtalet.

Samtidigt har Trumps tidigare så hårdföra attityd verkat mjukna något då han vid ett tillfälle till och med har sagt att han är ”öppen i frågan”.

Kritisk till Tyskland

Både USA och Kina har enligt Perry ”verkligen gjort insatser” för att minska utsläppen, men är kritisk till att vissa europeiska länder inte gjort tillräckligt för att begränsa utsläppen – däribland Frankrike och Tyskland.

– Vad jag menar är att du inte ska skriva på ett avtal och sedan förvänta dig av oss att följa avtalet om du inte själv ska följa det, säger Perry och fortsätter:

– Tyskland har beslutat att lämna kärnkraften och fördubbla sin förnybara energi. Men faktum är att deras utsläpp har ökat eftersom de använder mer kol. De använder kol vilket inte är någon ren teknologi.

Begränsa uppvärmningen

Parisavtalet förhandlades fram i slutet av 2015 och skrevs under av 194 länder.

Avtalet trädde i kraft den 4 november i fjol och slår fast att den globala uppvärmningen ska begränsas till under två grader Celsius jämfört med förindustriell tid.

Publicerad:

LÄS VIDARE