Hölls isolerad i en vecka – dog i fångtransport

avJonathan Jeppsson, Olof Svensson

23-åringen ska ha hållits isolerad i häktet i en vecka.

När han till slut fördes till sjukhus var han i så dåligt skick att han avled i fångtransporten.

Händelsen utreds nu av Kriminalvården och åklagare.

– Det pågår en förundersökning gällande vållande till annans död och tjänstefel, säger åklagare Fredrik Ingblad.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om dödsfallet som inträffade i en kriminalvårdstransport på väg till Danderyds sjukhus den 10 maj. Då var omständigheterna kring händelsen mycket knapphändiga - men nu har en anonym uppgiftslämnare kommit med nya detaljer.

Uppgiftslämnaren vittnar i en skrivelse till Kriminalvården och till polisen om fruktansvärda omständigheter som föranledde transporten.

23-åringen ska ha hållits inspärrad i en isoleringscell i en veckas tid utan, eller med mycket lite, kläder på sig. Han ska även fått ligga på ett blött golv utan madrass.

Flera i personalen ska ha reagerat på hur mannen behandlades. Flera påtalade också missförhållanden till den som var ansvarig på häktet vid tidpunkten. Men enligt skrivelsen gjorde den ansvariga ingenting åt saken.

”Omänskliga förhållanden”

Den 10 maj skickats mannen till S:t Görans sjukhus i Stockholm med kriminalvårdens egna sjukhustransport. Kort efter att han anlänt togs beslut om att istället föra honom till Danderyds sjukhus. I en incidentrapport som Aftonbladet tagit del av framgår att han under den transporten snabbt blev sämre. Han slutade andas, hans läppar och händer blev blåa och han hade ingen puls.

Kriminalvårdens personal, som närvarade vid transporten, lossade hans handfängsel och inledde hjärt- och lungräddning men mannens liv gick inte att rädda. När han anlände till Danderyd tog sjukhuspersonal över och försökte återuppliva honom. Han dödförklarades av läkare en kort tid senare.

Uppgiftslämnaren, som själv säger sig arbeta inom Kriminalvården, är mycket kritisk till vad han kallar en ”isolering under omänskliga förhållanden”.

Åklagare har hållit förhör

Samma dag som dödsfallet ägde rum gjordes en polisanmälan om ”vållande till annans död genom oaktsamhet som orsakat annans död.” Åklagare Fredrik Ingblad inledde en utredning som nu även handlar om misstänkt tjänstefel.

– Utredningen pågår och vi har vidtagit en hel del åtgärder. Vi väntar på analyser och utreder brett vad som har hänt. Det kommer dröja några veckor till innan vi är färdiga, säger han.

Fredrik Ingblad säger att det hållits förhör, med vem eller vilka vill han inte gå in på eftersom det kan skada utredningen. Det finns däremot ingen misstänkt i ärendet.

Mannen misstänkt för rån

Han vill inte uttala sig om uppgifterna i skrivelsen.

– Jag kan säga att vi utreder brett vad det här har berott på att han avled. Vi tar in all information som har betydelse för utredningen.

Varför satt mannen i häkte?

– Han var misstänkt för rån.

Vid sidan av polisens utredning bedriver Kriminalvården en internutredning. Regionchef Susanne Wedin bekräftar också att hon tagit del av skrivelsen.

– Men jag kan inte kommentera något i innehållet, det är på grund av tydliga direktiv från åklagaren. Jag vill också beklaga den här tragiska händelsen.

Stämmer det att mannen satt i isoleringscell i en vecka utan några kläder?

– Jag kan inte ge några kommentarer överhuvudtaget på grund av pågående förundersökning.

ARTIKELN HANDLAR OM