Avgår efter ilskan mot uttalandet

Påstod att kvinnor har mindre ansvar än män

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

USA:s fotbollsförbund menar att kvinnor har ”mindre ansvar” än män och att deras fotboll ”kräver mindre talang”.

Nu avgår ordföranden Carlos Cordeiro efter den storm av kritik som följt uttalandena.

Spelarna i USA:s fotbollslandslag för damer har stämt sitt eget förbund för diskriminering. Enligt AP kräver spelarna motsvarande 647 miljoner kronor.

På måndagen blev det amerikanska fotbollsförbundet svar på stämningen offentlig och den innehöll en rad beskrivningar som skapat raseri. Bland annat hävdade förbundets advokater att arbetet som spelare i damlandslaget, jämfört med i herrarnas lag, kräver mindre talang, arbete och ansvar.

”Till alla tjejer där ute...”

Spelarna svarade i sin tur med att bära sina uppvärmningströjor ut och in i samband med onsdagens landskamp mot Japan för att på så sätt gömma förbundets emblem.

– Till alla tjejer där ute, till alla pojkar där ute och till alla som följer vårt lag och som vill spela i vårt lag eller som bara vill leva ut sin dröm: Du är inte mindre värd bara för att du är tjej. Du är inte bättre bara för att du är kille, sa lagkaptenen Megan Rapinoe efter matchen.

”Mitt enda uppdrag”

Nu avgår förbundets ordförande sedan 13 år, Carlos Cordeiro, som en direkt följd av kritiken.

– Mitt enda uppdrag har alltid varit att göra det som är bäst för vårt förbund, och det har nu blivit uppenbart för mig att det bästa just nu är en ny styrning, säger Cordeiro enligt CNN.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN