Hissen fungerade inte – 82-åring fast hela natten i trapphuset

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Att ta sig upp för trapporna var en risk Kjell Erik inte vågade ta.
Foto: Robert Rosén
Att ta sig upp för trapporna var en risk Kjell Erik inte vågade ta.

NYHETER

Han har haft en hjärtinfarkt och tar sig fram med kryckor.

När hissen i flerfamiljshuset inte fungerade kunde Kjell Erik Karlsson inte längre ta sig hem.

Istället blev han kvar på andra våningen.

– Jag satt där hela natten, säger 82-åringen från Nydala.

När Kjell Erik Karlsson, 82, och hustrun Birgitta kom hem till flerfamiljshuset vid Nydalatorget efter ett besök i Tomelilla för drygt två veckor sedan förmådde Kjell-Erik inte att ta sig upp till lägenheten.

De två hissarna i trappuppgången har under årets början genomgått renoveringar. Efter att den större hissen renoverats övergick arbetet till att renovera den mindre hissen, vilken var avstängd när paret Karlsson kom hem från Tomelilla.

Strax innan de kom tillbaka till Malmö vid 20-tiden blev de informerade om att även den större hissen varit ur funktion hela eftermiddagen.

– Grannen mittemot här ringde och sa ”Hissarna står”. Det är ju ett glädjande ämne att få, säger Kjell Erik, och kan knappt hålla sig för skratt när han återberättar om natten sittandes i sin arbetsstol.

Foto: Robert Rosén
Inne i sitt arbetsrum visar Kjell Erik både bilder och utskick från hyresvärden.

Haft hjärtinfarkt

För de boende var alternativet då att ta trapporna upp i det 13 våningar höga hyreshuset. Paret Karlsson bor på elfte våningen och för Kjell Erik var det aldrig aktuellt att ge sig upp för trapporna.

– Jag kan inte gå upp med kryckor. Du vet jag har fått byta aortaklaffen två gånger och har blivit opererad för hjärtinfarkt. Så de har skurit upp bröstkorgen på mig två gånger. Jag vågar inte och orkar inte anstränga mig så mycket. Jag hade kunnat få en ny hjärtinfarkt om jag gett mig på det.

Då de delar kaféet och tvättstugan på andra våningen med de boende i trappuppgången bredvid hade Kjell Erik och Birgitta lyckats ta sig upp till den andra våningen, då hissarna i den andra trappuppgången fungerade. Längre än så kunde de dock inte komma - om de inte ville ta trapporna.

Personal hjälpte boende

– Då blev jag sittande där. Sen satt jag där hela natten, säger han och visar upp ett foto sittandes i uppehållsrummets soffor.

Hustrun beslutade sig under kvällens gång för att ta sig de nio våningarna upp via spiraltrappan. Hemtjänstpersonal hade under dagen hjälpt andra boende i fastigheten, och erbjöd sig även att hjälpa Kjell Erik, som dock tackade nej.

– Hade där hänt en olycka hade de ju råkat i klistret, men de var så vänliga och hjälpte dem. Det är livsfarligt att göra såna grejer.

Något arbete för att åter få hissen att fungera pågick inte, någon sömn fick han inte. Istället tillbringade 82-åringen natten sittandes i soffan, stirrandes in i väggen.

Foto: Robert Rosén
Det var här inne han satt hela natten.

Gick in på kaféet

– Jag tänkte att den kommer väl igång men där hände ingenting.

Vid klockan 10 öppnade kaféet upp och där tillbringade Kjell Erik sedan ytterligare två timmar.

– Då fick jag en knäckebrödsmacka av dem där nere, säger han med ett garv.

Först klockan 12 den efterföljande dagen märkte han att hissen börjat fungera igen - och kunde kliva in i lägenheten 16 timmar efter att de kommit hem till Malmö.

– Jag kommer inte ihåg så mycket av dagen efter. Det kan jag säga. Jag var nog rätt så dimmig då, säger han kluckandes av skratt.

Stannat igen

Enligt Kjell Erik provade de att larma via nödknappen, men där kom ingen hjälp. De blev inte heller informerade om hissproblematiken innan sin hemkomst.

– Jag vet inte om de hade ringt innan. Det hade de säkert gjort, ringt för att få i fatt i någon. Men det hände ingenting.

Han pekar på flera missförhållanden i de boendes lägenheter, men fram till att hissrenoveringarna tog fart kom Kjell Erik åtminstone hem till lägenheten. Problemen har upprepats gång på gång de senaste veckorna - även om det löst sig snabbare.

Aftonbladet blir även varse om problematiken. Innan färden upp till den elfte våningen kan påbörjas stannar hissen - och likt två veckor tidigare får vi gå över till den andra trappuppgången och åka upp till den andra våningen - varpå den börjar fungera igen.

Foto: Robert Rosén
Hissen fungerar ibland. Ibland inte.

”Nästan var och varannan dag”

– Den har stått nästan var och varannan dag. Det har hållit på så hela tiden.

När Kjell Erik varit i kontakt med hissreparatörerna och hyresvärden har de bara pekat på att hissarna är godkända. Någon förklaring till krånglet har inte kommit. Kritiken mot de inblandade parterna är stor.

Men även om han tvingades tillbringa natten i en fåtölj menar han att det kunde varit värre, om det istället drabbat någon ung.

– Jag tänker som så: Tänk om där är ett barn som åker upp, som kommer för att hälsa på sin mormor eller morfar, och hissen stannar mellan ett par våningar. De kan ju få hissfobi för livet och aldrig våga gå in i en hiss igen.

Foto: Robert Rosén
De boende fick kämpa sig upp för spiraltrapporna.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE