Kraschade i polisjakt – passagerare medvetslös i veckor

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Polisjakten inträffade sommaren 2017.
Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Polisjakten inträffade sommaren 2017.

Föraren försökte köra ifrån polisen.

Det slutade med att han kraschade in i en husvägg.

En medpassagerare blev medvetslös i veckor och lever i dag i okänt tillstånd.

Bilolyckan inträffade sommaren 2017 och den i dag 25-årige föraren har nu åtalats i Malmö tingsrätt. Tingsrätten har då mannen funnit mannen skyldig för grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.

Föraren berättade under förundersökningen att både han och passageraren hade tagit av sina bilbälten och att han körde i 70–80 km/h. Vid åtalet kom han dock inte ihåg mer än att han försökt undvika en annan bil och därefter kört in i en husvägg.

Kunde inte prata på månader

Polis som var på plats vid olyckshändelsen har återberättat hur de skulle stoppa 25-åringen för en kontroll. Trots att man slog på blåljusen stannade dock inte 25-åringen, som istället körde vidare och bland annat körde mot rött.

Vid en korsning på Seved tog biljakten dock slut.

Precis som 25-åringen själv berättat körde en bil ut och i sitt försök att undvika den kraschade han istället rakt in i en husvägg.

Den kamrat som färdades med 25-åringen blev mycket allvarligt skadad i olyckan, där man fick klippa upp taket på bilen för att få ut passagerarna. Journalanteckningar har visat att medpassageraren var djupt medvetslös i tre veckor efter olyckan. Det dröjde i sin tur mer än tre månader innan han kunde börja tala begripligt igen.

Döms till fängelse

Mannens nuvarande tillstånd är okänt, då han sedan några år tillbaka vistas utomlands, men han ska innan dess ha varit oförmögen att till exempelvis kunna ta hand om sin hygien själv på grund av de hjärnskador han ådrog sig.

Tingsrätten har beslutat att döma 25-åringen till åtta månaders fängelse för olyckan.

Vid olyckstillfället ådrog sig även föraren skador på lever, njure och lungor.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: