Hockeyprofilen riskerar fängelse: ”Hade kunnat dö”

avMax Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag inleddes rättegången mot den åtalade hockeyprofilen.

Den tidigare Tre Kronor-spelaren misstänks för flera fall av våldsbrott mot en närstående – och åklagaren yrkar på fängelse.

– Jag kan inte se något annat än att han ska dömas till ett kännbart fängelsestraff, säger målsägandes advokat Elisabeth Massi Fritz.

Det var i mitten på maj förra året som polis kallades till den svenske ishockeyprofilens hem och grep honom.

Några dagar senare häktades mannen, som haft en framgångsrik karriär både i landslaget och utomlands. De misstänkta våldsbrotten mot en närstående ska, enligt förundersökningsprotokollet, ha skett under en femmånadersperiod, från januari fram till gripandet.

Profilen släpptes senare ur häktet och delar av misstankarna avskrevs.

Rättegången inledd

I dag ställdes mannen inför rätta.

Han står åtalad för försök till misshandel, försök till grov misshandel och olaga hot. De misstänkta brotten har begåtts mot en närstående person och skedde i mars och i maj förra året.

Misstankarna gör gällande att hockeyprofilen har försökt örfila och försökt kasta ut sin närstående genom fönstret. Han ska även ha hotat personen till livet.

– Jag skulle aldrig slänga ut (målsäganden) genom ett fönster. Det är helt absurt, sa han i rätten.

Foto: Carolina Byrmo
Bild från spelarens häktningsförhandling förra året.

Yrkar på fängelse

Åklagare Marina Chirakova yrkar på fängelse i ett år, om brottsrubriceringarna står kvar.

– Det här är allvarliga brottsliga gärningar. Det ska bedömas som försök till grov misshandel och inget annat, då (målsägande) hade kunnat dö eller fått allvarliga skador om han hade lyckats kasta ut (målsägande) från fönstret. Jag kan inte se något annat än att han ska dömas till ett kännbart fängelsestraff, säger målsägandes advokat Elisabeth Massi Fritz.

”Lyfter handen och slår mig”

I rätten beskriver målsägande en händelse som utspelade sig i mars förra året.

– Han lutar sig fram mot mig när jag ligger i sängen, då lyfter han handen och slår till mig i ansiktet. Det var med öppen hand och han träffade mig vid tinningen. Det var inte fysisk smärta men det var otroligt förnedrande och kränkande, säger personen med tårar i ögonen.

Personen berättade även om händelsen när mannen ska ha försökt slänga ut denne genom fönstret.

– Han tar tag i mig som ett grävskopelyft och lyfter upp mig. Fönstret är redan öppet. Sedan tar han och svingar mig en gång, och sen en gång till. Då skriker jag bara. Jag känner att det är den enda räddningen jag har.

Mannen nekar till brott och försvaret menar på att hockeyprofilen ska frias helt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM