Wilmas mamma vädjar: "Vill ha ett svar"

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Den åtalade 23-årige mannen, till höger, under första rättegångsdagen i Uddevalla tingsrätt i tisdags. Intill mannen sitter hans två offentliga försvarare, Beatrice Rämsell och Peter Olsson. Teckning.
Foto: Ingela Landström/TT
Den åtalade 23-årige mannen, till höger, under första rättegångsdagen i Uddevalla tingsrätt i tisdags. Intill mannen sitter hans två offentliga försvarare, Beatrice Rämsell och Peter Olsson. Teckning.

17-åriga Wilmas mamma vädjade i rätten om att den som bär ansvaret för flickans död ska berätta var kroppen finns.

– Jag vill bara att den som har gjort det säger var han gjort av Wilma, säger mamman, riktad mot den mordåtalade 23-åringen.

På torsdagen vittnade Wilmas pappa och mamma i rättegången om flickans död i november. Båda beskrev en mycket stor sorg.

– Det har varit så mörkt som det bara kan bli, säger Wilmas pappa om sina känslor sedan det stod klart att hans dotter är död.

Större delen av flickans kvarlevor är fortfarande försvunna. Endast en kroppsdel har hittats, gömd i en väska i lägenheten där hon bodde tillsammans med sin 23-åriga pojkvän. Nu är 23-åringen åtalad för mord och brott mot griftefrid, men nekar helt.

– Man vill ha ett svar. Jag vill veta var Wilma är någonstans. Det är helt omänskligt, säger flickans mamma som svar på en fråga från hennes egen advokat, målsägandebiträdet Robert Mjösén.

– Vi kan fortfarande liksom inte ens begrava våran dotter, för vi har inte hittat hela henne, fortsätter mamman.

Lyssnar och antecknar

Den åtalade tittar till synes lugnt och uppmärksamt på Wilmas föräldrar medan de svarar på frågor från olika håll. I bland verkar han anteckna något.

Åklagarens frågor till föräldrarna tar mest upp saker som tidigare berörts i polisförhör, bland annat om att pojkvännen anses ha uppträtt konstigt när flickan var försvunnen. Enligt pappan blev föräldrarna nästan "utschasade med en gång vi kom in", när de kommit för att fråga efter sin då försvunna dotter.

Pappan och mamman berättade också om sina respektive kontakter med Wilma.

Före förhören inleddes den andra dagen i Uddevalla tingsrätt med att 23-åringens advokat gjorde sin sakframställan om vad som kan ha hänt vid Wilmas död.

Hot mot vittnen

Advokat Beatrice Rämsell tog bland annat upp att det förekommit påtryckningar mot personer som kunde tänkas vittna i rättegången.

– De vågar inte komma till en rättegång och vara åberopade av försvaret, säger Rämsell.

– Många av dem som hördes inledningsvis i den här utredningen har inte velat stå för sina uppgifter, eller har varit utsatta för väldigt mycket hat och hot på nätet, hävdar Beatrice Rämsell.

Hon gav även en sorts svar på den papperslapp som kammaråklagare Jim Westerberg tidigare presenterat, där den åtalade i häktet skrivit: "Ni kommer aldrig lösa Wilmas mord. Jag bestämmer över mitt eget liv".

Advokaten visade en annan lapp som 23-åringen skrivit i sin häktescell, där det bland annat stod: "Gud vet att jag är oskyldig. Jag är ingen mördare."

Skjuts med polisen

Rämsell talade också om torsdagen i november då Wilma misstänks ha blivit mördad. På kvällen fick pojkvännen skjuts av polisen, sedan han promenerat på motorvägen E6 vid Ljungskile söder om Uddevalla. Några timmar tidigare hade han åkt till Ljungskile med tåg. Enligt advokaten visar detta att 23-åringen inte var hemma vid tidpunkten då en granne hörde högljutt bråk och skrik från lägenheten där Wilma och han bodde.

Hon pekade också på det faktum att endast en kroppsdel från Wilma hittats, och att dödsorsaken inte kunnat fastställas.

På fredagen ska den åtalade mannen förhöras i Uddevalla tingsrätten.

Publicerad:

LÄS VIDARE