NHL-bossen anklagas för att ha slagit sin spelare

Peter Laviolette: Det är ett missförstånd

avPer Bjurman

Publicerad:
Foto: TT
Peter Laviolette

NEW YORK. Näste NHL-coach till rakning.

Nu är det Nashville-bossen Peter Laviolette som anklagas för att ha slagit finländaren Ville Leino i båset under en match med Philadelphia för snart nio år sedan.

– Men det är ett missförstånd. Jag försökte slå näven i min egen handflata och missade, säger Laviolette.

Uppgörelsen med den nordamerikanska hockeykulturen och den gamla skolans coacher fortsätter med oförminskad styrka.

Under fredagen var det alltså Peter Laviolette – sedan 2014 huvudcoach för Nashville, dessförinnan för i tur och ordning New York Islanders, Carolina och Philadelphia – som hamnade i skottgluggen.

ESPN publicerade en videosnutt från februari 2011 i vilken det ser ut som att Laviolette, då i Philadelphia, slår till finländske stjärnan Ville Leino i i huvudet i båset.

”Mycket känslor i hockey”

Till skillnad från de övriga NHL-coacherna som anklagats för liknande saker de senaste veckorna har Laviolette valt att kommentera händelsen i ett skriftligt uttalande.

– Att påstå att jag angripit några av mina spelare fysiskt är så långt från sanningen man kan komma, säger han.

– Videon med Ville Leino går att tolka på olika sätt. Vad som hände var att jag hade tagit en timeout, försökte motivera mitt lag och tänkte slå min näve i handflatan men missade och träffade Villes hjälm. Det var en ren olyckshändelse.

Och Leino själv ger sin förre coach rätt.

– Det är mycket känslor i hockey. Coacherna blir uppeldade och saker händer, säger han till ESPN.

– Jag tror inte att Peter försökte slå mig och det ser mycket värre ut än det var i den där videon.

Laviolette tillbakavisar också anklagelser från från förre adepten Daniel Carcillo – idag aktivist i kampen för upprättelse för spelare som råkat illa ut i hockeyn på olika sätt – om att han använt sin makt för att tvinga sina spelar att slåss.

– Inget kunde vara mer osant. Vill jag att mina lag ska spela hårt? Ja. Vill jag att de ska vara fysiska? Ja. Förekommer det slagsmål i matcherna? Ja. Men att jag skulle driva mina spelare att gå ut och slåss är helt enkelt inte sant, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Ishockey