Soul när Magnus Carlson går solo

avLinus Brännström/TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Per Kristiansen
Magnus Carlson.

Magnus Carlson såg ”Så mycket bättre” som en chans att äntligen göra den där soulskivan på svenska. Nu släpps ”Den långa vägen hem”.

– Jag har velat göra det här i tio år, säger han.

Det har varit ett omtumlande halvår för Magnus Carlson. Höstens omgång av TV4:s ”Så mycket bättre” blev en jättesuccé och det blev också hans tolkningar – de senaste månaderna har de legat högt på såväl Svensktoppen som försäljningslistan.

Samtidigt har han blivit en offentlig person på ett annat sätt än tidigare.

– Jag har aldrig varit så synlig tidigare, även om Weeping Willows har varit ett stort band och vi har sålt mycket skivor. Men det här är ju något helt annat. Jag gillar det, det har bara varit glada tillrop, men det är lite ovant. Man sitter på en fullsatt buss och inser att sju av tio här inne vet att min pappa dog i cancer. Det blir en hisnande känsla, säger Magnus Carlson.

Northern soul

Men han medverkade inte tv-programmet för att bli folkkär. Det handlade snarare om att han såg en möjlighet till att uppfylla en dröm.

– När jag tackade ja till ”Så mycket bättre” så visste jag att det här är mitt tillfälle att göra en till skiva på svenska. Och jag har hela tiden vetat att jag vill göra en soulskiva på svenska. Det var därför mina versioner i programmet var åt det hållet, för att jag ville göra sådan musik.

”Den långa vägen hem” består av ett gäng översatta northern soul-covers, ett par ”Så mycket bättre”-låtar och några nya låtar som har skrivits tillsammans med Andy Lewis och Anders Lewén.

– Jag har ärligt talat inte skrivit så där jättemycket själv på den här skivan. Men det spelar ingen roll, det är ändå mina låtar. Så var ju skivorna med Svante Thuresson och Lill Lindfors på 60-talet, någon låt var en cover, en annan var något franskt de hade översatt och en tredje var skriven av någon annan.

”Spelat överallt”

Albumet följs upp av en massiv turné som Magnus Carlson beskriver som ”en ambulerande soulklubb”. Han har till exempel bokat in dj:s till varje spelställe.

Merparten av konserterna är redan utsålda och en rad extraspelningar har utannonserats – en succé som inte bara kan förklaras med genomslagskraften i ”Så mycket bättre”.

– Delvis så klart, men jag har också åkt runt utan tv i många herrans år och spelat tamejfan överallt och jag tror aldrig att jag gjort någon besviken. Så man kan inte bara säga att det beror på att jag verkade snäll i tv utan det är också för att jag har knegat på vägarna.

”Den långa vägen hem” släpps den 3 februari. Då inleds också turnén med en konsert på festivalen Where’s the Music i Norrköping.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM