Legkov frias – får träna med landslaget

Foto: TT
Legkov.
SPORTBLADET

Han får träna men inte tävla.

Enligt Expressen är Alexander Legkov åter fri att ansluta till det ryska landslaget.

”Vi fick precis beskedet”, skriver advokaten Christof Wieschemann till tidningen.

Precis före jul stängde Internationella skidförbundet (Fis) av sex ryska skidåkare i väntan på utredning. Deras namn hade förkommit i den så kallade McLaren-rapporten, som pekade på systematiskt fusk med dopningsprover inom rysk idrott.

I mitten av januari tog historien en vändning då Expressen pratade med advokaten Christof Wieschemann som hade funnit en öppning: de sifferkoder som ersatt åkarnamnen i rapporten var inkonsekvent använda.

Båda är fria att tävla

– Vi är väldigt hoppfulla, både jag och Alexander, sa advokaten till Expressen.

Nu hävdar advokaten, enligt Expressen, att hans klienter Alexander Legkov, som vann guld på femmilen i OS i Sotji 2014, och Jevgenij Belov åter är fria att ansluta till det ryska längdlandslaget.

”Fis dopingpanel, under ordföranden Patrick Smith, häver den tillfälliga avstängningen som dömdes ut den 22 december” skriver Christof Wieschemann till Expressen.

Överklagan avslås

Tills vidare får Legkov och Belov dock bara träna med det ryska landslaget. På onsdagen meddelade Fis att de avslagit längdåkarnas överklagan mot avstängningen.

”Som ett resultat av beslutet får de inte delta i några tävlingar eller landslagsaktiviteter”, skriver Fis i ett pressmeddelande.

Rättelse: Sportbladet skrev i en tidigare version att Alexander Legkov var fri att tävla igen. Något som inte stämmer.